GEDENK
MEDAILLON

door

Rens van Adrighem

De retauratie
VAN HET
GEBRANDSCHILDERD
GLAS-IN-LOOD

Rens van Adrighem

Jávea Spanje, april 2017

voor het laatst geoptimaliseerd 31 oktober 2017

De restauratie

Het kostte erg veel moeite om een geschikte glassoort te vinden voor de renovatie van het werk dat De Haan samen met zijn medewerkers voor zijn rekening nam. Maar uiteindelijk vonden ze de oplossing. Puur door te experimenteren ontdekten ze hoe het wel kon.

Het probleem was dat er in de jaren 20 nogal complexe kleuren zijn gebruikt voor het raam. Zo is er onder andere gewerkt met zilvernitraat wat bij verhitting een chemische reactie veroorzaakt op nieuwer glas waardoor een citroengele kleur ontstond. Er waren ook geelgroene kleuren gebruikt, wat elkaar van nature tegenwerkt.

Het probleem hebben ze uiteindelijk kunnen oplossen dankzij een paneel dat ze nog hadden staan en waarin glas uit de zelfde periode zat als waaruit het Brielse glas-in-lood dateert.

De vele testen tot het verkrijgen van de juiste kleur van het glas.

Daar hebben ze puur door experimenteren de ontbrekende ruitjes uit kunnen halen en toen lukte het wel de nodige kleur te verkrijgen.

De ontbrekende, gebroken en beschadigde ruitjes moesten ook gebrandschilderd worden.

Een zeer specialistisch werkje dat met vakmanschap werd uitgevoerd door de mede-werkers.

Honderden uren werk zit er in de renovatieklus waarvan de glazeniers genoten. weliswaar zijn zij gespecialiseerd in het renoveren van historisch glas-in-lood, maar dit was natuurlijk een extra bijzondere klus.