Rens van Adrighem
Jávea, Spanje december 2006
Voor het laatst geoptimaliseerd op 15 oktober 2016
Rens van Adrighem
Jávea, Spanje december 2006
Voor het laatst geoptimaliseerd op 15 oktober 2016
DE BRIELSE
ASKERADE
De groep Nieuwstraat die bijna altijd meedeed, won in 1991 de eerste prijs als brandweerlieden, die aandacht vroegen voor de slechte bereikbaarheid van de Brielse binnenstad in geval van brand.
In 1999 ging de eerste prijs naar een groep van het Maarland met als onderwerp de onverlichte schaatsbaan. Er was bij de Molenvest een nieuwe schaatsbaan aangelegd, maar helaas was men de verlichting vergeten. De leden van de groep liepen al schaatsend voorbij met allemaal een lantaarn in hun hand.
Op 5 december 2002 liep Fons Löbker, verkleed als Sinterklaas, zijn laatste Maskerade. Hij was toen 82 jaar. Op 1 maart 2003 overleed hij. Als één man de Brielse Maskerade in zijn ziel had was Fons het wel.
Riet Zaayer sloeg bijna geen jaar over om verkleed de straat op te gaan op 5 december. Zij liep in verschillende rollen, zo als sneeuwprinses, oude van dage, Ma Flodder, en velen meer. Een jaar voor haar dood liep ze met een bord dat het nu de laatste keer was, al had zij dat al eerder gezegd.
Zij overleed op 12 november 2006 op 80 jarige leeftijd.
In 1991 was er kritiek over uitbreiding Brielle door de groep Wim van der Torre. Op de achtergrond actie voor een nachtbus voor de horeca bezoekende Brielse jeugd.
In 1994 bracht de winnende groep een controver-sieel onderwerp onder de aandacht; de noodzaak van verkeersmaatregelen op rijksweg N57.
De voorstelling was voor sommigen choquerend.
Doodgravers droegen een lijkkist, en de tekst: ‘Schiet in godsnaam op, want de dood zit ons op de hielen’.
In 1984 is de VVV zich weer gaan bezighouden met de organisatie van de Maskerade, nadat burgemeester De Ronde voor een kleine subsidie zorgde. Er was een ware opleving waar te nemen, waarbij de volle stoepen voor de winkels en de vervroegde Markt bekritiseerd werden.
In 1992 nam een groep de overdaad aan verkeersborden in Brielle op de korrel. Een trekker met aanhangwagen, volgeladen met pakketjes en behangen met verkeersborden, stelde een bodedienst voor; de E.G.B.S.S.B.D.V.O.M.A.N.V, de Eerste en Grootste Brielse Super Snelle Bode Dienst Voor het Ochtend-, Middag-, Avond en Nacht Vervoer.
Riet Zaayer, ze was toen 67 jaar, ging in 1993 verkleed in een korenblauw marjo-rettepak en blies er lustig op een snerpend fluitje.
Vanaf begin jaren negentig is het enthousiasme voor de maskerade teruggelopen, De maskerade was tot een stil protest geworden met veel teksten op borden.
Hun leus was: ''Verkeersborden in Brielle in overvloed, Dat geeft de boeren en burgers moed. Niemand trekt zich er iets van aan, Dus kan je ieder uur laden en lossen gaan.
Door verkeersborden chaos in Brielle, Sta je regelmatig in de file. Pakjes laden uit en in, zorgt alleen voor een slechte zin. Sinterklaas dacht ach en wee, Maar gelukkig helpt: E.G.B.S.S.B.D.V.O.M.A.N.V. Dus met deze groep in zee gegaan, Anders heb je in Brielle nooit ruim baan.''
Zij was “miss Maskerade” en deed de organisatie de suggestie aan de hand de traditionele optocht weer te laten begeleiden door een muziekcorps.
Fons Löbker ging de straat op met de tekst: ‘Voor het bed gestaan. Toch naar de Maskerade gegaan.’
Onderwerpen die in de laatste 15 jaar aan bod kwamen waren de verwarring over de openingstijden van de winkels; op maandag(middag) of dinsdag gesloten? In 1998 het “klepelen van de wallen”. Dat is het maaien van het gras en dat moest volgens deze groep vaker dan een keer per jaar. Hun leus was onder andere: “Het gras is twee kontjes hoog”.
De Maskerade na 1982 heb ik door emigratie niet persoonlijk meegemaakt.
Dankzij de beeldbank van het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg waar veel foto’s en beschrijvingen staan, was het mogelijk de periode
van 1983 tot 2005 samen te stellen.
De periode na 2005 ben ik gaan volgen via internet.
De Maskerades werden vooral gekenmerkt door het steeds meer toenemen van tekstborden
waarop gemeentelijke besluiten op ludieke wijze werden aangekaart.
In 2005 werd door het Historisch Museum en de Stichting van Kunst en Cultuur werd een onderzoek naar de Maskerade verricht en bracht daarvan een dvd uit.
Het toegenomen uiten van de Klaassielopers met tekstborden is men jammerlijk
en onterecht gaan beoordelen als protesteren.
In 2009 werd de organisatie van de Maskerade van de VVV overgenomen door de Stichting Brielle stad van kunst en cultuur, die de Maskerade veranderde in een Stil Protest.
door autodidact kunstenaar
Voor de Maskerade 2009 werd op initiatief van de Stichting Brielle stad van Kunst en Cultuur en het Historisch Museum Den Briel, de FONS LÖBKER PRIJS in het leven geroepen. Een prijzenswaardig initiatief, waarmee Fons inzet voor het cultuur historisch erfgoed van Den Briel op een waardige manier herinnerd kan blijven. De bedoeling is deze prijs elk jaar uit te reiken aan de beste groep of persoon van de Maskerade. Het is dus geen wisselprijs.
Het blijft echter wel een protestoptocht, waaraan men verkleed en gemaskerd aan mee kan doen. Er deden maar liefst meer dan 100 deelnemers mee. 15 groepen en twee individuelen. Een duidelijke opleving vergeleken met de laatste jaren. De Fons Löbkerprijs ging naar de Klokkenluiders.
Er werden acht actieve groepen en individuelen geteld en de publieke belangstelling was ook beduidend groter. Burgemeester Betty van Viegen zag samen met de wethouders Heijboer en Borgonjen vanaf het bordes de deelnemers passeren.
Joke van Vijven, een van de organisatoren, laat op RTV Rijnmond weten dat een nieuwe weg is ingeslagen met de Maskerade.
‘Er mag net als vroeger weer herrie gemaakt worden.’ Vermoedelijk heeft ze het boekje Lol trappen gelezen en heeft dat er mede toe bijgedragen dat het stilzwijgen werd verlaten.
Arie vertelde altijd gehoord te hebben dat de Maskerade een traditie is die door vissers is in gang gezet. Brielle was een vissersplaats en op 5 december wilden vissers, na lange tijd op zee, graag thuis zijn. Zij waren zo blij weer thuis te zijn dat zij feest vierden en verkleed over straat gingen.
Maar volgens Wil vindt het feest zijn oorsprong in het rondbrengen van cadeautjes op Sinterklaas-avond. De dienstmeisjes deden dit en verkleedden zich om niet herkend te worden.
Andere bronnen zeggen dat omstreeks 1630 op het eiland Voorne de jongens met zwart gemaakte gezichten de straat op gingen om te proberen de meisjes een kusje te ontstelen. In Brielle veranderden de zwarte gezichten in maskers en groeide het uit tot een verkleedfeest. Er gingen veel voorbereidingen vooraf aan dit feest, dat “klaassielopen” genoemd werd, en het ging begeleid van muziek en vuurwerk.
Wil van Rijsdijk- Postema doet al meer dan 40 jaar mee. “Toen wij meededen waren er vaak wel 15 grote groepen. En er was altijd muziek, Libertatis liep de hele route mee. In 1991 wonnen ze de eerste prijs. Als brandweerlieden uitgedost vroegen zij, al rookbommetjes gooiend, aandacht voor de slechte bereikbaarheid van de Brielse binnenstad in geval van brand.
De drie waren het over één ding eens, het was “vroeger” wel anders dan nu. Er was ook veel meer variatie. Er werden niet alleen misstanden aan de kaak gesteld. Het ging om de uitdaging om met iets origineels en als het kon met iets spectaculairs naar voren te komen. En dat was niet altijd een aanklacht of protest.
Connie: ,,Men ging vaak verkleed als sprookjesfiguren, zoals Tompoes en Heer Olivier Bommel en ook wel als haremdames. Er waren ook deelnemers die Farce Majeur naspeelden of als Donald Duck verkleed gingen. Ook historische voorstellingen werden als thema gebruikt. Maar ook in die tijd was het aspect van ongenoegen of kritiek op gemeentebesluiten al belangrijk.’’
Bram Poldervaart woonde een aantal jaren in het buitenland. Toen hij zich weer in Den Briel vestigde, schrok hij zich rot. Er was bijna niets meer overgebleven van de Maskerade. Hij is dan ook gelijk lid geworden van de Stichting Kunst en Cultuur, om zich in te zetten de Maskerade nieuw leven in te blazen.
Wanneer de Maskerade veranderd is in een zwijgend protest met borden, kon geen van vieren zeggen. De vraag was of dat ingevoerd was door de VVV, die het tot de een paar jaar geleden organiseerde of door een geleidelijk proces?
Een ding stelden de drie Briellenaren wel vast: de Maskerade mag best wat minder stil zijn, dat er eigenlijk gewoon muziek bijhoort, en dat deze oer oude traditie nooit verloren mag gaan.
BRIEF AAN DE STICHTING KUNST EN CULTUUR
12 december 2012.
Geachte commissieleden,
Als oud-Briellenaar en Klaassieloper vind ik het mijn plicht mijn mening te geven over de manier waarop het culturele erfgoed de Brielse Maskerade tegenwoordig georganiseerd wordt. Maskerade 2012 liep helaas uit op een fiasco. Dat alleen het weer daar debet aan was, durf ik te betwijfelen. Het is in het verleden ook maar zelden prima weer geweest.
Om die reden plaatste ik zeer uitgebreide pagina's op mijn website en schreef ik het boekje 'Lol trappen'. De dvd die u uitgebracht heeft, is helaas op een niet juiste manier geïnterpreteerd door de makers, waardoor een heel andere draai gegeven is aan de Maskerade. Oude tradities moet je niet willen veranderen. Die moet je in ere houden. Een optocht achter Libertatis aan door de binnenstad is uiteraard niet meer haalbaar. Maar het laten paraderen van de Maskeradegangers door de Voorstraat en Nobelstraat, tussen Varkensstraat, Asylstraat en Markt moet toch wel mogelijk zijn. Desnoods met een dweilorkest. Of het terugbrengen in zijn oude vorm meer deelnemers oplevert is natuurlijk niet te zeggen, maar het is in elk geval een heel ander uitgangs-punt om deel te nemen. De Klaassieloper moet lol kunnen maken en met protesteren zal dat moeilijk lukken.
Rens van Adrighem.
Op 13 november 2013 kwamen een twintigtal Briellenaren bijeen om onder leiding van Bram Poldervaart van de Stichting Kunst en Cultuur te bespreken hoe verder te gaan.
29 november 2011 laat de organisatie in de plaatselijke kranten weten: Iedere burger van Brielle heeft tijdens de Maskerade de mogelijkheid zijn ongenoegen kenbaar te maken en te protesteren over een gebeurtenis of onderwerp in Brielle waar hij of zij het niet mee eens is. Iedere deelnemer moet verkleed en gemaskerd komen, om alleen of samen met vrienden en familie het protest uit te beelden. Kom op pakjesavond naar de Markt en laat je protest horen en zien. Het protest zal onder andere aangehoord en gezien worden door de burgemeester en wethouders van Brielle en Sint Nicolaas.
Je vraagt je intussen sterk af of de Maskerade verdrongen is door Halloween, want daar doen wel honderden Briellenaren aan mee. Het feit dat die verkleedpartij wel succes heeft, komt naar mijn idee omdat overal artikelen om je te verkleden gewoon in de winkels gekocht kan worden, zodat je je er maar weinig voor hoeft in te spannen, en bovenal helemaal kan doen wat je zelf wil. Het is te hopen dat er door de organisatie inspiratie gevonden wordt om de Maskerade de komende jaren weer op de been te krijgen.
Volgens de kranten was ook de Maskerade zelf onderwerp van spot. Brielle-goeroe Rens van Adrighem liet geruime tijd geleden vanuit Spanje weten dat de Brielse Maskerade geen stille protestoptocht dient te zijn.
Zou daarbij het minstens tien dagen tevoren aanbrengen van poster over de Maskerade niet een stimulans zijn? Het aanspreken van voorgaande winnaars van de Fons Löbkerprijs, evenals bekend zijnde groepen die in het verleden mee deden, zoals de goep Nieuwstraat, Maarland bewoners, Meeuwenoord, enz. moet toch wel meer deelnemers kunnen opleveren?
En als die groepen zich dan ook nog eens splitsen in verschillende onderwerpen, zou je zomaar tegen de twintig onderwerpen kunnen uitbeelden. Onderwerpen die echt niet over de Brielse politiek hoeven te gaan. Je loopt tenslotte geen Klaassie voor het gemeentebestuur. Je doet aan de Maskerade mee om je te kunnen uitleven, de draak te steken met plaatselijke of landelijke gebeurtenissen, lol te trappen, of gewoon omdat je het leuk vind en deze unieke Brielse traditie omarmd en graag in ere houdt.
Er kwamen een twintigtal mensen opdagen bij de bijeenkomst. Bram liet weten dat de Maskerade zal terugkeren in zijn oude oervorm. In elk geval wordt het stille protest eindelijk verlaten, en Bram maakte duidelijk dat de Maskerade nooit verloren mag gaan, maar dat dat afhangt van de Briellenaren die bereid zijn deel te nemen aan deze Brielse traditie. De indruk was dat velen aan de oproep gehoor zouden gaan geven.
Hij gaf een schot voor de boeg of wellicht voor open doel, want het Briels Klokkenluiders Gilde greep de ontboezemingen van de oud-Briellenaar aan om op Sinterklaasavond een leuke act uit te voeren.
In november 2012 kwamen vier oudere Briellenaren, Arie van der Berg (voorheen van Hotel de Zalm), Connie van Leeuwen-Poldervaart, Bram Poldervaart en Wil van Rijsdijk-Postema bij een, voor een interview door een plaatselijke krant. Er waren vragen ontstaan omdat het tegenwoordig voor-namelijk gewoonte geworden was om tijdens de Maskerade op humoristische wijze bepaalde misstanden in Brielle uit te beelden. De grote vraag was ook hoe de Maskerade eigenlijk ontstaan is.
De verklaringen waren nogal verrassend.
In 2005 werd door het Historisch Museum Den Briel en de Stichting Brielle, Stad van Kunst en Cultuur, in samenwerking met het Meertens instituut een onderzoek naar de Maskerade verricht en daarvan is een dvd uitgebracht. Vermoedelijk is daarbij alleen de mening gehoord van Maskeradegangers uit de toenmalige periode. De conclusie van de onderzoekers was, dat veel Briellenaren de Maskerade verschillend hebben beleefd, sterk afhankelijk van de periode waarin werd meegedaan en binnen welke (vrienden) groep men meedeed. De onderzoekers en misschien ook wel de ondervraagden, waren vermoedelijk ‘import Briellenaren’, die het Klaassielopen niet in zijn of haar bloed heeft zitten. Echte Briellenaren, die een juist historisch beeld konden geven van deze oude traditie, heeft men toen vermoedelijk niet kunnen vinden. Dit oude cultureel erfgoed veranderde daardoor in een Stil Protest. ‘Inhoudelijk is de opzet van de Maskerade niet gewijzigd, juist om het culturele erfgoed van Den Briel te behouden’, liet men weten.
In de plaatselijke kranten werd bekend gemaakt dat op 5 december de jaarlijkse Maskerade gehouden wordt. Verwacht werd gemaskerd deel te nemen aan het stille protest tegen plaatselijke misstanden. Men ging zelfs zover dat men stelde dat: “Door middel van sandwichborden en spandoeken kan men zijn of haar mening geven, kritiek uiten en tips geven aan de Brielse gemeenteraad die dan op het bordes staat. Het is verplicht om verkleed te komen en praten is niet toegestaan!’’ Vooral dit laatste is echt niet te bevatten!
Iedereen die deze traditie vanuit zijn jeugd heeft meegekregen, zal direct zeggen dat deze unieke traditie door die benadering een heel andere uitstraling en betekenis heeft gekregen. Deelnemers hoefden zich niet meer in te schrijven en konden spontaan meedoen. Wel werd ingevoerd dat het een verkleed en gemaskerd stilzwijgend protest moest zijn. Daarmee veranderde dit Brielse culturele erfgoed radicaal, waardoor er uiteindelijk niet veel meer over was van het als enige in Nederland, culturele erfgoed dat Brielse Maskerade heet. Een stil protest met teksten op borden, waarbij men niet mocht zingen, praten of herrie maken, is het enthousiasme voor de Maskerade toen behoorlijk teruggelopen.
KANTTEKENINGEN
Het wonderlijke is dat de geïnterviewde toeschouwers en oud-Klaassielopers precies vertelden hoe de Maskerade altijd plaats vond. Desondanks werd een geheel nieuwe weg ingeslagen. Het was niet verrassend te kunnen constateren dat de mening van de Briellenaren zelf die aan het woord kwamen op de dvd, niet afwijkt van de beleving zoals ik eerder beschreef. Duidelijk werd ook dat de 'wijze heren' die als niet Briellenaren (behalve Jac. Klok) hun verhaaltje deden, geen enkele 'voeling' hebben met deze zo bijzondere Brielse traditie, waardoor dingen verteld worden die een onjuist beeld geven.
Het op de hak nemen van gemeentelijke besluiten werd volledig onterecht gezien en betiteld als een protest. Een ander goed voorbeeld van een verkeerde interpretatie is dat: ‘Fons Löbker tijdens de Maskerade altijd als een vreemd geklede Sinterklaas de straat opging’. Hiermee wordt Fons behoorlijk tekort gedaan! Als iemand van de Maskerade een spektakel wist te maken en beeldbepalend is geweest, is het hij wel.
Een bewijs dat mijn opmerkingen niet zomaar een mening van één persoon zijn, blijkt overduidelijk uit wat Maarten de Pijper in 2007 op zijn internetsite schreef: Er waren slechts vijf deelnemende groepen. De Maskerade is niet meer te vergelijken met hoe het vroeger was, is de mening die door veel aanwezigen gedeeld werd. ”Dertig jaar geleden stond hier de hele straat vol,’’ weet ‘echte Briellenaar’ Cees van Ruiven nog. ”De Maskerade duurde de hele avond en er deed van alles mee. Ook wagens, karren en tractoren. Het was een fantastische avond vol spektakel.” Anderen weten te vertellen: ’’Jaren geleden lachte je je rot om de fratsen uitgehaald met veel bombarie door onderanderen: Fons Löbker, Jos Bels, de Langeveld’s, Frans Verhoef en Rens van Adrighem”.
Dat verplicht dragen van een masker is natuurlijk waanzin. Je kan je ook schminken. En wat dan nog als iemand met zijn eigen smoelebakkes de straat op wil gaan?
Op foto’s uit het verleden is duidelijk te zien hoe men in vroegere jaren altijd de straat op ging om Maskerade te vieren. Het gaat daarbij maar om één ding: Lol trappen en je helemaal uitleven op een manier die je als Klaassieloper geheel zelf mag invullen. De nadruk wordt nu explisiet op protesteren gelegd, maar daar is in het verleden nooit sprake van geweest. Gemeentelijke besluiten werden op de hak genomen of aan de kaak gesteld. Dat is heel iets anders.
Om deze ‘dwaling’ kenbaar te maken, beschreef ik als oud-Klaassieloper, die vanaf 1953 tot 1982 de Maskerade beleefd heeft, in 2006 mijn herinneringen daaraan op mijn website. In de plaatselijke kranten maakte ik ook bekend dat door die veranderingen deze oer oude volkstraditie de verkeerde weg was ingeslagen. Er werd niet op gereageerd door de Maskerade commissie.
Het is hoopvol dat de Briellenaar Bram Poldervaart, die evenals ik jaren in het buitenland woonde, eindelijk de commissie zover heeft gekregen deze oer oude traditie in zijn historische luister te willen herstellen. Maar uiteindelijk hangt alles af van de Briellenaren zelf.
Oktober 2013 meldde ik de Stichting Kunst en Cultuur het volgende:
In 2008 werd de organisatie van Maskerade door de VVV overgenomen door de Stichting Brielle stad van kunst en cultuur Den Briel. Het oude cultureel erfgoed veranderde door hen in een Stil Protest. Deelnemers hoeven zich niet meer in te schrijven en kunnen nu spontaan meedoen en het hoeft niet stil meer. De stichting zorgt ook voor warme drankjes ‘Inhoudelijk is de opzet van de Maskerade niet gewijzigd, juist om het culturele erfgoed van Den Briel te behouden’, liet men weten. Er twee winnaars; een groep met “Heijboer en de bomen op het Maarland” en een persoon die de problemen met de nieuwe voetgangerstunnel bij de Kaaistraat uitbeeldde.
B&W hadden een plan ontwikkeld voor de problemen van de bomen langs de Maarlandse haven, maar dat betekende dat alle bomen gerooid zouden worden en er maar ongeveer 12 nieuwe bomen voor terug zouden komen. Alle leden van de groep droegen een masker met daarop het gezicht van de wethouder, als verantwoordelijk wethouder voor dit plan. Dit portret was zo gelijkend, dat het niet nodig was om zijn naam te noemen.
In 2009 was het ontbreken van een ambulancepost in Brielle en de lange aanrij-tijden van de ambulance het onderwerp van de groep Zakkendragers. Ze hadden een ambulance gebouwd en een ambulancepost, maar die was gesloten. De gewonden lagen op straat, maar de ambulance kon er niet bij komen door wegomleggingen en dus te laat kwam.
De groep Meeuwenoord werden in 2009 de eerste winnaars van de Fons Löbker prijs.
Zij liet zich kritisch uit over de op handen zijnde woningbouw in Meeuwenoord met geheel of gedeeltelijke afsluiting van de toegangsweg over het Maarland. Er werd door de groep die dit uitbeeldde van alles bijgesleept.
Met muziek-instrumenten, grappige kostuums en pakkende teksten. De groep vroeg zich dan ook af wat een orkest zonder protest zou zijn.
In 2011 Net als heel vroeger hoefde het geen stil protest te zijn. Men mocht zingen, muziek of op een andere manier herrie maken. Anders dan voorgaande jaren dus, want lange tijd vond de Maskerade stilzwijgend plaats omdat men dacht dat dit vroeger ook zo was. Onvrede was er onder meer over de staat van de Geuzenkerk, de slechte kwaliteit van het water en de reclamebelasting voor winkeliers. Sinterklaas was er ook bij en hij reikte de de Fons Löbkerprijs uit aan de klokkenluiders. Het was een koude en gure avond.
In 2010 was er een kleine kentering waar te nemen. De commissie had een boerenkapel ingehuurd om een beetje sfeer op de Markt te krijgen.
De Fons Löbkerprijs ging dat jaar naar de biljartclub ‘Krijt op tijd’.
In 2011 stelde ik na maanden van schrijven en opsporen van foto’s en verhalen, een gedetailleerd boek samen over de Brielse Maskerade, met de titel ‘Lol trappen.’ Daarbij plaatste ik 160 foto's waarop duidelijk de sfeer te proeven is hoe de Maskerade altijd gevierd werd, in hoofdzaak om te voorkomen dat deze eeuwenoude traditie nog verder van het pad af zou raken.
Om als oud-Klaassieloper ook een bijdrage te leveren aan het stimuleren om mee te doen met de Maskerade, bood ik de Maskerade commissie in 2012 aan, op mijn kosten het boek ‘Lol trappen’ te schenken aan de winnende deelnemer(s) dat jaar.
Maskerade 2012 ging de geschiedenis in als bedroevend. Slechts één groep en één enkeling trotseerde het slechte weer.
De Fons Löbkerprijs ging naar de dame die als onderwerp ‘Het Vrijheids bos’. Het maar weinig aanwezige publiek hield het al snel voor gezien.
Er was dan ook weinig te zien.
Ik had 15 boeken ‘Lol trappen’ beschikbaar gesteld om aan de winnende groep deelnemers uit te reiken. Er werden uiteindelijk 5 boeken als tweede prijs uitgereikt aan de 5 deelnemers die als ‘Brandwacht’ optraden.
Wat er met de 10 overgebleven boeken is gebeurd is geen verklaring gegeven en zijn niet teruggegeven.
Pas als iedereen goed op de hoogte is van hoe het Brielse volks-cultuur van oorsprong altijd gevierd werd en volledig in zijn oude luister hersteld is, zal die wonderlijke, ‘voorheen massale’ verkleedpartij ‘De Brielse Maskerade’ op Sinterklaasavond, nooit verloren gaan.
Op 5 december 2013 was het weer op zijn zachtst gezegd niet erg best. Radio en tv waarschuwde voor code oranje. Maar wat een toeval: Om 19.00 uur werd het droog, en op de Markt stond niet veel wind. Storm en regen weerhield deelnemers en toeschouwers er niet van massaal naar de Markt in Brielle te komen voor de Maskerade. In totaal waren er zo’n 100 deelnemers: zes individuele deel-nemers en veertien groepen die de sfeer er goed in wisten te brengen.
De deelnemers konden zich melden in de Varkensstraat, waar ze een nummer toebedeeld kregen en gejureerd werden.
Daarna werd hen verzocht de route Nobelstraat, Markt en Voorstraat tot aan de Asylstraat te lopen. Het weer zat ook dit jaar niet mee. Toch was er een behoorlijk aantal deelnemers omdat het veelal grote groepen waren.
De uitstraling blijft helaas nog steeds dat we met een protestoptocht te maken hebben. Het valt te vrezen dat het heel wat moeite zal kosten om dat er uit te krijgen. Want de Brielse Maskerade is van origine nooit een protestoptocht geweest. Wel werd ‘de draak gestoken’ met gemeentelijk besluiten en raadsleden op de hak genomen, maar protesteren doe je in de raadszaal.
In 2014 zijn er pogingen ondernomen om de Brielse Maskerade op de de UNESCO-lijst van imma-terieel erfgoed te krijgen zijn.
Deze Briellenaar heeft goed begrepen hoe je op simpele en ludieke wijze duidelijk maakt wat je vind van een onbegrijpelijk grote geldbesteding door het gemeente-bestuur voor een zogenaamd kunstwerk van betonnen trappen en kantelen op het Molen-bolwerk.
1 december 2015 werd bekend gemaakt dat de Maskerade inderdaad op de UNESCO-lijst van het nationaal immaterieel erfgoed geplaatst gaat worden. Een prachtig gegeven, waardoor de Brielse Maskerade een welverdiende serieuze volks-cultuurstatus heeft gekregen.
Maskerade 2015 trok een uitzonderlijk groot aantal toeschouwers maar het aantal deelnemende groepen viel erg tegen. Het niveau van de deelnemers was hoog, maar slechts 6 onderwerpen werden door de Klaassielopers onder de aandacht gebracht. Opvallend was de bijdrage van een individuele deelnemer met een raket op zijn rug, een protest tegen het feit dat behalve de Brielse Maskerade ook vuurwerk tijdens de jaarwisseling op de lijst van Immaterieel Erfgoed van de Unesco komt; hij kreeg een eervolle vermelding. De eerste prijs ging dit jaar naar een groep met het thema: "de Maskerade mag niet verloren gaan nu het erfgoed is geworden". De jury onder leiding van Sinterklaas was vooral onder de indruk van de kwaliteit van hun teksten. Zij ontvingen de Fons Löbkerprijs uit handen van de goedheiligman.
Uiteindelijk wordt in de plaatselijke kranten toegegeven dat de ingeslagen weg tot het Stilzwijgende Protest niet de manier is waarop de Maskerade altijd gevierd werd. Al enkele jaren heb ik de organi-satoren er op attent gemaakt dat men de verkeerde weg was ingeslagen door de Maskerade te veranderen in dat Stille Protest.
De maskerade stond in het teken van het financiële beleid van de gemeente en de op handen zijnde bezuinigingen.
Sinterklaas had dit jaar een moeilijke taak om de winnaar te kiezen. Hij merkte zelfs op dat de geest van Rens over de Maskerade waarde.
De keus voor de Fons Löbkerprijs viel op de groep van het Maarland, die opriep om toch iets aan de verkeersoverlast te doen. De prijs was nog niet uitgereikt, of het water kwam met bakken uit de hemel. Een wonder dat het tijdens de Maskerade tussen 19.00 en 20.00 uur droog gebleven is. De Maskerade lijkt gered te zijn.
'De bevlogen Briellenaar, die in Spanje woont, laat daar vandaan zijn soms kritische blik schijnen op "zijn Brieltje". Hij maakte de Maskeradecommissie diverse keren duidelijk dat de verkeerde weg was ingelaten en is jaarlijks op Facebook gaan oproepen om mee te gaan doen met de Maskerade, waardoor hij van afstand zorgde voor een revival van het oer Brielse evenement, de Brielse Maskerade.
Ras Briellenaar Leen van der Reiden schreef in zijn column:
De Fons Löbkerprijs ging naar ‘Dienst gemeentelijke cultuur-sanering’. Eervolle vermeldingen gingen naar ‘De trap’ en ‘Zelf onderhouden van het plantsoen.’
Voor de Maskerade 2014, werden enkele ‘nieuwigheden’ ingevoerd. Eigenlijk is hier sprake van het terug brengen van hoe het in vroegere jaren ging.
Voor het eerst na jaren is eindelijk het Stilzwijgend Protest verlaten, waardoor de oude traditie bijna weer in zijn oorspronkelijke vorm is teruggebracht.
Volgens burgemeester Rensen was de lage deelnemers-opkomst te wijten aan het feit dat de gemeente vorig jaar aangekondigde bezuinigingen positief heeft weten om te buigen, waardoor er weinig te protesteren was.
Als dat inderdaad het geval is, moge het duidelijk zijn dat we nog steeds last hebben van de naweeën van het ten onrechte ingevoerde Stille Protest van de afgelopen decennia. Door de toegevoegd aan de Unesco-lijst van nationaal immaterieel erfgoed zou je toch juist verwachten dat het een stimulans zou zijn dat Klaassielopers in grote getale zouden gaan deelnemen. Helaas was dat niet zo.