1980

HOOFDSTUK 6

Tijdens de laatste ledenvergadering in januari 1983 wilde het bestuur mij bedanken. Ik wist niet wat ik hoorde. Ze bedankte mij voor de "vier jaar"? dat ik in het bestuur had gezeten en wilde mij iets overhandigen. Of er bij mij een bom insloeg! Waar haalden ze dat vandaan? Vanaf 1961 had ik mij ingezet voor de 1aprilfeesten. Méér dan twintig jaar dus. Was dat dan niemand opgevallen?Bovendien ben ik in 1970 in het bestuur gevraagd door mijn oom Leen van Adrighem, die zelf vanaf de oprichting in het bestuur zat, en vond dat jongeren het moesten gaan overnemen. Ik heb dan ook meteen toegezegd en heb nog nooit een vergadering overgeslagen.

Onbegrijpelijk, maar ik wist gelijk weer waarom ik weg ging. Zo ging men dus met mensen om. Daar kwam ook nog bij dat een bevriend journalist mij vertelde dat een pas zittend bestuurslid hem verzekerd had dat hij ervoor zou zorgen dat Rens van Adrighem nooit meer aan de bak kwam.

Ik aanvaardde dan ook geen enkel cadeau. Ik heb mij altijd ingezet voor de feesten omdat de Brielse geschiedenis mij altijd boeide en ik het mijn plicht vond mijn talenten beschikbaar te stellen aan de gemeenschap. Voor mij was er maar een cadeau mogelijk: een gezonde 1 aprilvereniging.

Dat jaar maakte ik van het twee uur durende filmmateriaal dat ik opgenomen had van de bouw van het geuzenschip, een documentaire van 20 minuten.

Jac. Klok, die al vanaf de begin jaren altijd met adviezen klaar stond, schreef voor de inname op dinsdag 1 april van dat jaar een nieuw spel met de titel: De piraten komen. Het spelterrein was wederom het Maarland Nz., ditmaal voor het grootste gedeelte afgezet. Het woonhuis op nr. 11 met de trapgevel, deed dienst als stadhuis. Aan de gevel maakte ik een gevelsteen met daar op: Raadhuis. Voor de deur maakte ik een bordes met trappen en het wapen van Den Briel. Iedereen die in het pak was, werd toegelaten op het spelterrein.

In juli verzorgden we in Zierikzee een havenspektakel met het geuzenschip, waarbij we een ander schip in brand staken en er veel vuurwerk aan te pas kwam.

In januari 1981 kwam tijdens de bijeenkomst voor de rolverdeling naar voren dat men liever zag dat de rol van Lumey door een jonger iemand gespeeld zou worden. Die was immers 23 jaar toen hij Den Briel innam en die leeftijd had Piet ‘t Hart ruimschoots overschreden. Frans Verhoef wilde deze uitdaging wel aangaan en zo werd aldus besloten, en hadden we een ruim 40 jaar jongere Lumey.

Zomer 1982 was er een bestuursvergadering bij Maartje Boone, waarbij de burgemeester niet aanwezig kon zijn. Al een hele tijd werd er door vele leden, en de meeste leden van het bestuur toch wel duidelijk gemaakt dat de bestuurlijke situatie niet langer op de bestaande voet door kon gaan. Maartje werd als voorzitter volledig overlopen door de burgemeester, en eigenlijk iedereen vond dat er een nieuwe voorzitter moest komen. Het probleem was alleen dat niemand dit onderwerp op tafel durfde te gooien. Iedereen zat maar tegen mij aan te hikken dus deze vergadering vond ik de uitgelezen tijd en plaats om dit kenbaar te maken. Maartje schrok natuurlijk wel, maar begreep ook wel dat gezien haar leeftijd zo’n belangrijke functie toch wel erg zwaar voor haar was. De volgende bestuursvergadering kwam de burgemeester met een kandidaat voor het voorzitterschap. Dat was de heer Van Berkel. Een goede kennis van de Ronde. Geen goed voorteken, want die zou natuurlijk ook zijn oren laten hangen naar onze adviseur. Verder werden Arie van Gorsel en Karel Nagtegaal aangetrokken als nieuwe bestuursleden.

Bij de evalueer vergadering na de viering van 1982, heb ik het bestuur meegedeeld dat ik uit het bestuur stapte omdat we besloten hadden te emigreren naar Spanje. Wel had ik het bestuur beloofd hen bij te staan met de plannen en ideeën voor het jaar 1983, want eigenlijk was de inname aan een nieuwe opzet toe. Ik had toen een nieuw plan om de avond vóór 1 april op het ravelijn aan de Rochus Meeuwiszoonweg, een nieuw innamespel op te voeren, waarbij het geuzenschip in de vest, over de brug getakeld zou worden. Het 1 aprilbestuur was daar enthousiast over. Ik was al flink op dreef met het schrijven van het nieuwe spel. Het 1 april straatgebeuren zou dan op 1 april plaats vinden. Begin januari deelde de Ronde mee, dat er vanuit het gemeentebestuur geen toestemming gegeven werd om een spel op het ravelijn bij de Rochusmeeuwiszoonweg op te voeren, omdat daar dan het gras vertrapt zou worden. En zo werd het plan dus getorpedeerd.

’s Avonds voer het geuzenschip met fakkel-verlichting de haven binnen als besluit van deze geslaagde dag.

De poort was weer op de brug geplaatst, zodat het geuzen-schip vóór de poort afmeerde en de geuzen aan land gingen.

NAAR:  Het begin

NAAR:  De site inhoud

1981 - 1982

1983

Van de inname en de overgave maakte ik een film.

De troep die achter bleef op het spelterrein.

Mijn 1 aprilfilms op Youtubehttp://www.youtube.com/rensvanadrighemhttp://www.youtube.com/my_videosshapeimage_2_link_0

In maart werden er met het schip TV-opnamen gemaakt van de landing van de watergeuzen met de Prince Admirael en het rammeien van de poort voor de School televisie.

NIEUW INNAMESPEL

NIEUWE LUMEY

BESTUURSWISSELING

GETORPEDEERDE NIEUWE INNAMEPLAN

1 april was een Goede Vrijdag en dat gaf bij sommige mensen problemen. Vreemd, want iedereen moest gewoon werken en de winkeliers hadden gewoon avond verkoop. Kortom, ondanks eerdere toezeggingen moest het bestuur buigen zonder rekening te houden met de leden van de vereniging. Het hele plan was dus direct van de baan. Een nieuwe rel was geboren.

De kranten stonden bol van de protesten, maar alles werd zo gedraaid dat iedereen zijn handen in onschuld waste, met de burgemeester voorop. Rasechte Briellenaren huldigden het standpunt:

1 april is 1 april, ook al zou het op nieuwjaarsdag vallen!

Het was bij de 1 aprilvereniging altijd het gebruik geweest dat de burgemeester de voorzitter van de club was. Toen de Ronde benoemd werd tot burgemeester, maakte hij daar direct een einde aan. Hij vond het eigenlijk maar een carnavals clubje. Had totaal geen voeling met zijn burgers. Hij was zoals men noemt van de blauwe knoop, maar dat had natuurlijk geen rol mogen spelen. Ook ikzelf dronk nooit een druppel, ondanks dat we een café hadden. Maar hij presteerde het om een fles Beaujo'lais aangeboden door Brielles bekendste slijter, te laten terugbrengen.

REL ROND 1 APRILVIERING

INGESLAGEN ALS EEN BOM

31 maart 1983 was mijn laatste 1 aprilviering. Uit protest ging ik op stelten Den Briel in met de teksten: "Ik sta hier ver boven 't is morgen pas 1 april" en "Geuzendag te vroeg! nou zit Alva in de kroeg! Krijg allemaal de pest dan doet Alva de rest!"

De TV was die dag weer aanwezig om opnamen te maken van het innamefeest. Bij mijn tocht door het Brieltje had ik op die hoge poten een bijzondere kijk op het feestgebeuren. Die laatste tocht stond ik er letterlijk en figuurlijk, vér boven.

ER VÉR BOVEN STAAN

Op 14 juli 1983 emigreerden we met het gezin naar Spanje waar een nieuw leven begon.

Het duurde tot 2007, dat ik besloot mijn herinneringen aan de 1 aprilvieringen

te gaan opschrijven en ze te plaatsen op mijn website.

Ik hoop dat de lezer er net zoveel plezier aan beleefd als ik aan het samenstellen ervan.

Vanaf 2013 ga ik elk jaar naar Den Briel om 1 april te vieren.

Rens van Adrighem

Oud-Briellenaar

In Hellevoetsluis, maakten we opnamen met het schip en een 15-tal spelers en figuranten  over het vertrek van Willem van Oranje naar Engeland in 1688.

DE PRINCE ADMIRAEL IN ZIERIKZEE

Rens van Adrighem 

Jávea - Spanje - 2011

Voor het laatst geoptimaliseerd in juli 2018

OPNAMEN VOOR SCHOOL-TV.

DE BEGINJAREN ’80

In 1981 en ook in 1982 ben ik 's morgens met een groepje als Spanjaarden de straat op gegaan. Zonder dat ik het wist, was dat eigenlijk een voorteken.

ALS SPANJAARD

Steeds meer ging ik mij ergeren aan de menselijke verhoudingen, die niet bij mijn levenshouding pasten.

Den Briel was Den Briel niet meer en dat deed mij zeer. Uiteindelijk resulteerde dat in emigratie plannen.

DE OVERGAVE OP HET STADHUIS

Piet ‘t Hart als Lumey en Jaap van den Berg als Treslong.

Elk jaar weer weet de 1 aprilviering duizenden mensen

naar Den Briel te trekken.

Na afloop op de Markt.

WAGENSPEL

Op de morgen van 1 april voerden we op de Markt het wagenspel: “De verhanging” op.

Dirk Pluimers, Paul Wester, Paul Rijcken en Ton van Eendenburg speelden de rollen.

Tijdens de intocht zat ik in het schandblok bovenop de gevangenenkar.

  Herinneringen aan de 1 aprilvieringen

   Startpagina  1 april    |   Hoofstukken:   1    |    2    |   3      4    |    5    |    6    |