Fons blijvende voorkeur voor mythologische onderwerpen blijkt uit zijn ontwerp voor een gevelsteen ter decoratie van zijn woning aan de Langestraat 1.

Deze gevelsteen toont Danaë die in de gedaante van een gouden regen door Zeus bezocht wordt.

Dat zelfde jaar vond er een tentoonstelling plaats van Fons zijn werken in ’t Swarte Schaep, op de hoek Voorstraat- Maarland Zz, die geopend werd door de NOS nieuwslezer Harmen Siezen waarmee hij bevriend was.

In 1975 werd op spectaculaire wijze op het Wellerondom Fons nieuwste werk: ‘Het Geuzen Bachanaal’ onthuld.

Fons hing overal plakkaten op.

Jan Teunissen onthulde het enorme doek dat op een grote ezel geplaatst was, midden op het Wellerondom.

In 1977 stelde Fons met Rens van Adrighem een expositie samen van zijn schilderijen betreffende de inname van Den Briel, om ten toon te stellen in Nieuwspoort op het binnenhof in Den Haag. Voor het transport en verblijf in Nieuwspoort moesten de werken verzekerd worden. Zij werden toen door een beëdigd taxateur getaxeerd op tussen de zes- en zevenduizend gulden per stuk.

Half tachtiger jaren werkte Fons meer dan een half jaar aan een enorm doek in verband met het jaar van de vrede. Hij schilderde Jopie met ontbloot bovenlijf gezeten op een ouderwets kanon.

De oorlogsdreiging komt in de vorm van een grimmig beestmens uit de hemel. Fons dacht met dit werk de gemeente Brielle te plezieren. De vrede uitgebeeld door een Brielse schilder in het vredesjaar.

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de bestuurders van Den Briel in die tijd wel 80.000 gulden overhadden voor een stalen gedrocht, om te plaatsen vóór het nieuwe stadskantoor langs de haven, dat wat vormgeving, materiaal en kleur betreft, totaal niet thuis hoort in een stadje als Den Briel en waarvan waarschijnlijk de meeste tijd is gaan zitten in het verzinnen van een tekst om uit te leggen wat het voor zou moeten stellen.

Half negentiger jaren veranderden zijn schilderijen naar kleinere formaten en veelal bloemschilderingen.

Hij stuurde zelfs een bloemenschildering naar de Spaanse koning Juan Carlos en kreeg daarvoor een dankbetuiging terug van het Spaanse hof.

De gemeente kocht voor een habbekrats nog wel zes portretten van bekende Nederlanders en Spanjaarden zoals Alva aan. De overheid betaalde 150 gulden per schilderijtje. Fons vertelde maar niet dat alleen een lijst al 125 gulden per schilderij gekost had. Hij voelde zich dan ook terecht een miskend talent, maar troostte zich met de gedachte dat de mensen misschien later een Löbker wel mooi zouden vinden.

In die periode ging hij met Lisa naar Volendam om foto's te maken van Annie Schilder, in die tijd de zangeres van BZN. Hij maakte een portret van haar dat hij haar schonk.

Fons maakte in 1953 zijn eerste schilderij, een stilleven. Pas in 1972 begon hij met het schilderen van grote doeken. In 1974 exposeerde Fons zijn schilderijen in de waag van het Tromp museum. In deze ruimte kwamen de grote doeken mooi tot zijn recht en namen veel Briellenaren kennis van het werk van hun stadsgenoot. Hij volde geen academie of andere opleiding tot kunstschilder. Hij heeft het zichzelf aangeleerd. Hij was goed op de hoogte van de geschiedenis. Vooral 17de eeuwse schilderijen met mythologische voorstellingen waren zijn voorbeeld.

Hij bestudeerde ze dan ook grondig.

In november 2006 krijgen Fons en zijn werk eindelijk de aandacht die ze verdienen. De gemeente Brielle stelt een overzichtsexpositie samen in het Historisch Museum.

Het is eigenlijk treurig te noemen dat men daarbij moest putten uit privé bezit.

Vooral in Nederland is het gebruikelijk dat kunstenaars of artistieke mensen in het algemeen, pas na hun dood geëerd worden. Dat is in Den Briel dus niet anders.

Fons oeuvre uit een dertigtal schilderijen waarvan de meesten dus in particuliere handen zijn. De openbare verkoop van zijn schilderijen die aan particulieren werden verkocht, is verlopen zoals Fons het wilde.

De familie Peeren kocht in 2003 een groot deel van de grote doeken zodat ze in Den Briel zijn gebleven. De opbrengst had Lisa hard nodig voor een steen op haar vaders graf.

NAAR:  Fons werken

Fons Löbker

Onze man in Den Briel

Voor zijn schilderijen die verwijzen naar de jaarlijkse inname van Den Briel, schilderde hij  veelal min of meer markante Briellenaren, die duidelijk herkenbaar zijn.

Ook bekende Neder-landers zoals prins Claus en politicus Joop de Uyl schilderde hij minutieus.

WAARACHTIG KUNSTSCHILDER

Naast de voorstellingen rond het 1 aprilgebeuren, schilderde Fons ook graag vrouwen met ontblote borsten. Hij had het geluk dat zijn vrouw Jopie er geen problemen mee had daarvoor model te staan.

Op het schilderij pronken Rinus Kuijpers, Jan Teunissen, Jopie en Lisa Löbker en op de achtergrond Henk Grootveld en de

toenmalige Miss Holland.

Rens van Adrighem
Javea, Spanje  2012

In 1974 exposeerde Fons zijn schilderijen in de waag van het Trompmuseum. Een ruimte waarin de grote doeken mooi tot hun recht kwamen en veel Briellenaren kennis namen van het werk van hun stadsgenoot.

Waarachtig kunstschilder

De meeste werken liggen of staan nu vermoedelijk weer op zolders of achterkamertjes waardoor de conditie van deze unieke werken

niet optimaal en misschien zelfs wel fataal kunnen zijn.

Het werk van Fons heeft beter verdiend. Een vaste tentoonstelling zou zeker

niet misstaan en zou daarmee recht doen aan de unieke werken

van deze markante Briellenaar.

ONZE   man in Den Briel

fascinerende
schilderde zeer verdienstelijk

Harmen Siezen, Jos Bels, Fons Löbker, onbekende, Rens van Adrighem en Joke van Vijven.

     Fons leven  |  Journalist  |  Maskerade 1   2  | 1 april 1  |  1 april 2  |  Kunstschilder Schilderijen | Vriend

Rens van Adrighem

door autodidact      kunstenaar

Op de foto portretteert hij Cok Smit, in zijn rol als veerman Coppelstock.

Maar nee hoor.... de verantwoordelijk wethouder keurde het af. Die wilde geen naaktbeweging in het stadhuis.

In 2003 sloeg het noodlot voor Fons definitief toe. Fons bleek een ernstige ziekte te hebben en na een lang ziekbed is hij op 1 maart 2003 overleden.

NOODLOT