DE BOUW

Rens van Adrighem

Door

Rens van Adrighem

Jávea juni 2018

10 februari zijn de laatste tussenschotten aangebracht, het roer gemaakt en vele andere kleine afwerk klussen gedaan.

12 en 13 februari hebben m’n vader en John van der Torre, het schip helemaal afgelast en de boeg van het schip afgemaakt.

14 februari was er weer veel sneeuw gevallen en voor de zoveelste keer was er ook weer strenge vorst. Dat zorgde voor veel complicaties.

Vanaf half januari was het al winter. We hebben het steeds aardig kunnen opvangen, maar het deed echt de deur dicht. Buiten werken was echt onmogelijk, juist nu de tijd zo ging dringen. Nog twee weken en dan moest het schip te water. Een goede organisatie was nu van levensbelang.

15 februari werden binnen in de loods alle onderdelen voor de motor, stuur-inrichting, verstagingen van staaldraad voor de masten, het boegbeeld enz. klaar gemaakt.

27 januari wegens ijzel en hevige kou, binnen in de loods gewerkt aan de relingen voor de boeg van het schip.

20 januari tijdens sneeuwbuien gewerkt aan diverse onderdelen van het schip, waaronder het aanbrengen van de stevenbalk.

6 januari in de loods werd de balustrade voor de achtercampagne gemaakt en zelf heb ik de stevenbalk gemaakt, wat best wel een hele klus was.

13 januari de balustrades aangebracht bij een temperatuur van 6º onder nul.

5 Februari is mijn vader dagen achtereen aan het aflassen geweest.

6 Februari weer een paar uur aan het schip gewerkt.

3 februari tussenschotten gemaakt en aangebracht. Henk Grootveld maakte samen met mij de nieuwe spanten en bolders op het loopdek. Ook maakte ik de deursponning van de kajuit.

9 februari een bespreking gehad met de heren Klok, van Burg en Wim van der Torre, over de zakelijke regelingen van het schip. Henk Grootveld is een actie begonnen voor de aanschaf van en scheepsbel. De aluminium masten die twee maanden geleden besteld waren, zouden binnen enkele dagen binnen komen. Ze werden echter pas na de tewaterlating geplaatst, anders zouden we problemen krijgen met de hijskraan. Deze dag werden ook de schietgaten gemaakt in de romp van het schip en werd er gewerkt aan het boegbeeld.

Henk Grootveld verwijderde enkele

John van der Torre ‘strookte’ het hele schip. ‘Stroken’ is het vlak maken van de scheepshuid. Daarbij worden ‘bulten’ in het centrum warm gestookt en daarna met een hamer beslagen, waardoor de stalenplaat krimpt en in zijn juiste bolling komt. Een zware klus van een aantal dagen.

7 februari is Dirk Pluymers begon-nen met het boegbeeld in de vorm van een leeuw.

Het werd geknipt van 2 millimeter plaatstaal en daarna met een bol-hamer in de juiste vormen geklopt. Een klus waar Dirk aardig wat dagen werk aan heeft gehad.

Die dag werd bekend dat Nelie Smit-Kroes, de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat bereid gevonden was de tewaterlating te verrichten.

6 januari stuurde ik onderstaande brief aan het tv. programma ‘Van Gewest tot Gewest’ in de hoop dat ze opnamen van de tewaterlating komen maken.

spanten om te vervangen door nieuwe, originelere spanten.

8 februari het draaiboek voor de tewaterlating gemaakt

en een gesprek gehad met de burgemeester over de tewaterlating.

16 februari hadden we het schip afgedekt met zeilen en een enorme kachel geplaatst die met pijpen warme lucht in het schip blies. Binnen in het schip kwam de temperatuur op 25º. Er is toen een begin gemaakt met het schilder-werk. Dirk Pluymers schoot ook al aardig op met de leeuw.

Grootveld’s actie voor de scheepsbel bracht f 245,= op. De bel werd gekocht en die heb ik van de inscriptie “Prince Admirael” voorzien.

Weer voor f 100,=. aan certificaten verkocht. Ook een brief van de NOS ontvangen, dat het programma ‘Van Gewest tot Gewest’ opnamen komt maken van de tewaterlating.

19 februari hebben mijn vader en John van der Torre de bodem afgelast. Hiervoor moest het schip tweemaal gekanteld worden onder een hoek van 45º. We hebben gelijk de bodem één keer in de teer epoxy gezet. Ikzelf heb de kajuit geïsoleerd met 3 centimeter dik tempex. 15 platen watervasthout (oregon-pine) gehaald, voor de betimmering van het interieur van de kajuit. De aluminium masten kwamen dezelfde dag ook binnen. Er is een start gemaakt met het plamuren en schuren van de romp van het schip. Eén kant werd zelfs al in de verf gezet.

20 februari is het aflassen klaar gekomen. Ook het timmerwerk schoot lekker op. De wanden en het plafond van de kajuit waren klaar. Met de grote kachel aan was het lekker werken. De temperatuur binnen was boven de 20º, terwijl het buiten enkele graden vroor.

21 februari ben ik de hele dag in de kajuit aan het timmeren geweest.

22 februari de huid van het schip werd helemaal in de teer epoxy gezet. De hele dag regende en sneeuwde het. Door de gespannen zeilen over het schip kon de verf goed drogen. In de kajuit heb ik het aanrecht en tweede banken geplaatst.

23 februari werd de hele buitenkant van het schip voor de derde maal geverfd. Zelf ben ik weer bezig geweest met het timmerwerk in de kajuit.

24 februari was het een hele drukte. Het hele schip werd vanbuiten weer helemaal geverfd, zo ook de dekken en de schotten. Op de vloer na was het timmerwerk in de kajuit klaar. Ook het roer en de stuurinrichting werden geplaatst. In het totaal zat er al 60 liter verf op het schip.

25 februari, ondanks dat het zondag was, is er de hele dag geschilderd. Dirk Pluymers, Piet de Bruin en Klaas van der Steen hadden alle dekken, hekwerken en schotten geverfd. Ook de waterlijn werd aangebracht en alles onder de waterlijn werd voor de zevende keer geverfd. In het totaal is er meer dan 200 liter verf verwerkt.

26 februari weer drie lagen verf aangebracht. Dirk Pluymers heeft het boegbeeld afgemaakt en het werd aan de voorsteven aangebracht.

27 februari de hele dag geschilderd en werd het stuurwerk aangebracht.

28 februari heb ik timmerwerk van de kajuit afgemaakt. Verder werd er de hele dag weer geschilderd. De NOS kwam om de tewaterlating op 3 maart te bespreken voor de opnamen ervan. ‘s Avonds hebben we het schip onder de kraan op de werf gereden. Dit moest via het Spuislop, een klus die drie uur in beslag nam.

17 februari was de dag van de waarheid. Dan moest al het laswerk en alle onderdelen aan het schip klaar zijn. Er was veel gelukt, maar niet alles afgekregen wat gepland was. De fundatie voor de motor werd gemaakt, de boegspriet, kapiteinshut in de teer epoxy verf gezet, houten deuren gemaakt, het toilet in de voor kajuit geplaatst, schroefas en verstagingsogen aangebracht. Dirk Pluymers had de leeuw bijna helemaal klaar.

We hebben een gratis hijskraan kunnen regelen. Ook werd de tussenreling voor het tweede dek die dag gemaakt.

Alle voorbereidende werk voor de dieselmotor werd de laatste hand aan gelegd door Piet Muilwijk en mijn vader.

Ik had meer dan 1200 koperen schroeven verwerkt. De blaren stonden op mijn handen van het schroeven draaien. In die tijd hadden we daar nog geen machines voor.

De bijzondere sfeer in het binnenste van het schip maakte dat ik het bijna niet voelde.

Buiten werd de bakboordzijde ook in de verf gezet, evenals de voorkajuit.

Buiten waren de jongens de hele dag bezig geweest met het schuren van het schip.  Dat was mogelijk omdat we over het hele schip zeilen hadden gespannen en er warme lucht onder bliezen, zodat er gewerkt kon worden.

Harrold Bergkotte

Sander Blok en Piet de Bruin

Henk Grootveld

Klaas van der Steen

1 maart hebben we het schip te water gelaten voor stabiliteitsproeven.

Nu was pas goed te zien hoe mooi het schip is. Het schip lag keurig in balans en vrij vast op het water. Na de proeven werd het schip weer op de kant gezet.

De hele dag besteedde ik aan het decoreren van de huid van het schip.

Jan Teunissen beitste de kajuit, Henk Grootveld heeft de deuren gehangen en ik graveerde de scheepsbel en een bel voor mevrouw Smit-Kroes.

2 maart viel het water met bakken uit de hemel. We konden aan het buiten-werk van het schip niets doen. ‘s Middags aan de vloer van de kajuit gewerkt. Ik ben twee uur bezig geweest met het kalligraferen van de oorkonde voor mevrouw Smit-Kroes.

HET TWEEDE DEEL

NAAR:  Brielles trots |  Bouw 1 |  Bouw 2  |  Bouw 3  |  Voltooid |  Slotwoord

Mijn vader is samen met Piet Muilwijk (de werknemer van de werf) begonnen met het aanbrengen van ‘de stoel’ voor de motor, de schroefas en de schroef zelf.

De Geschiedenis van
De Prince Admirael