nieuwe bestemmingen van

door Rens van Adrighem

Rens van Adrighem

10 augustus 2017

De woningen met zo'n 240 vierkante meter woonoppervlak, moeten tussen de 550.000 en 780.000 euro kosteDe eeuwenoude pakhuizen, de vroegere brouwerij Het Gecroonde Hart en het Brouwershuis, worden vrijwel volledig in oude luister hersteld. Daarmee kan al eind dit jaar worden begonnen.

De buitengevels van de monumentale panden zullen worden gerestaureerd. De voorgevels van Scharloo 7 en 8 worden gereconstrueerd met moderne middelen waarbij voor de gevel van Scharloo 7 de bestaande stenen zoveel als mogelijk zullen worden hergebruikt. Op het begane grondniveau zal de constructieve wand tussen de panden ten behoeve van de bouwsporen gespaard blijven. Voor het overige zullen deze twee panden volledig worden herbouwd.

Voor Scharloo 5 zal er sprake zijn van minimale ingrepen. Er wordt getracht het oorspronkelijk aanzicht te behouden.

Het poortgebouwtje, Scharloo 6, heeft geen monumentale status. Het gebouw zal worden herbouwd in een moderne architectuur. Dit deel van de bebouwing zal zijn oorspronkelijke functie behouden, poort-gebouw voor het bereiken van de binnenplaats.

De panden worden achter de voorgevels vrijwel geheel opnieuw opgebouwd. De panden hebben allen een begane grond, twee verdiepingen en een zolderverdieping, met uitzondering van Scharloo 6 dat niet beschikt over een zolder.

Achter Scharloo 5 worden aansluitend aan de hoofdbebouwing drie studio's gerealiseerd, die vanaf de binnenplaats bereikbaar zijn.  De gronden aan de westzijde van de binnenplaats zijn bedoeld als de tuinen, aansluitend bij de woningen Scharloo 7 en 8. In totaal komen op eigen terrein negen parkeerplaatsen.

Met dit plan ziet het er naar uit dat alles op een fraaie en juiste manier aangepakt gaat worden. Het is alleen onbegrijpelijk dat er bij historische panden altijd weer een moderne aanpak moet plaatsvinden.  Een storende aanpak die niets anders dan disrespect voor histories erfgoed toont en gewoon een vloek veroorzaakt. Het is alleen nog steeds niet zeker of dit plan uitgevoerd kan/gaat worden.

NAAR:   Brouwerij   |   Het verval   |   Details   |   Kantoor   |   Nieuwe bestemming   |   Site inhoud

Na vele jaren, waarbij verschillende ondernemers met plannen kwamen, komt er in 2017 een nieuwplan

tot restauratie van deze unieke historische panden.

de Spoon Panden