door Rens van Adrighem

Rens van Adrighem

Jávea Spanje, 30 augustus 2017

Café-Bar De Roef

In 1969 werd Maryca's moeder 65 jaar. Na jarenlang hard werken was het tijd een stapje terug te doen. Maryca beviel het horeca leven met Lars zo goed, dat ze een eigen zaak wilden. Moeder Hendrika ging haar horeca papieren halen om een horeca-vergunning te krijgen voor het pand.

De familie Campbell, vader Barend geboren 9 januari 1891, moeder Hendrika Campbell-Zwaak, geboren 6 maart 1901 en 14 jarige dochter Maryca geboren op 13 februari 1945 te Rotterdam, kwamen in 1958 vanuit Rotterdam naar Den Briel en vestigden zich in het voormalig Geuzengesticht, waar ze een textielwinkel begonnen. ''Voor hoeden, petten en damescorsetten'' stond opvallend op het raam te lezen.

Ook de twee oudste kinderen, Fenna en Edward kwamen mee naar Den Briel en trokken beiden met hun gezin in een eigen woning.

textiel winkel

Omstreeks 1962 kwamen de eerste gastarbeiders vanuit Turkije naar Nederland om in de Botlek te werken. Het echtpaar begon kamers te verhuren aan deze Turkse werklui waardoor er een pension ontstond, die ‘s morgens met een bus werden opgehaald naar het werk en ‘s avonds kwamen ze weer terug. Een half jaar jaar lang verbleven er vijftig Turken. Het was een drukte van belang en de winkel moest dienst gaan doen als eetzaal en verhuisde naar heen ander deel van het pand.

pension

de nordkapp

2500 kilometer ten Noorden van Den Briel groeide Lars Gustav Hoff geboren op 5 oktober 1941 te Gjerøy/Rødøy in Noorwegen. In 1966 kwam Lars met zijn Deense vriend Hans Jensen naar Den Briel, opzoek naar een ruimte om een bar te beginnen. Lars was meteen verkocht bij het zien van de oude pandjes en leuke straatjes. Het was voor hem liefde op het eerste gezicht.

Als eerste kwamen ze bij Jaap Vlielander (Jaap de pet) in de Nobelstraat terecht. Daar zaten een aantal Wit Rood Witters te klaverjassen en zich tegoed te doen aan flesjes bier. ,,Wij begonnen op ons gemak de ruimte op te meten. Het werd gelijk stil. Het was veel te klein om een bar te kunnen plaatsen, dus zochten we verder’’, verteld Lars. Uiteindelijk kwamen ze terecht in café de Gunst in de Varkensstraat. ‘How much for the whole place?’ vroegen ze meteen.

de roef

In 1972 kwam door het bezoek van een Amerikaanse gast het darten ter spraken. Lars had nog een dartbord liggen en die werd meteen aan de muur gehangen. De Roef was daarmee samen met een aantal cafés in Den Haag en Rotterdam een van de eerste kroeg in Nederland waar gedart kon worden.

Eind jaren ’70 werd het reliëf boven de ingang door Renus Kuypers van kleuren voorzien.

28 maart 1976 overleed Barend Campbell.

De Brielse dartclub behaalde in 1978 grote successen en werd 3e in Eindhoven bij de NK Darts.

30 oktober 1984 overleed Hendrika Campbell-Zwaak.

In 1970 was ook het werk in de Botlek gestopt, waardoor de functie van het pension op zijn einde liep. De gastarbeiders keerden terug naar hun geboorteland of gingen her en der in de buurt wonen.

Op 23 augustus 1972 werd Maryca’s en Lars zoon, Lars geboren. Daarmee was het gezin Hoff compleet.

22 juli 2014 bestond De Roef 45 jaar.

In 2017 kwam er een einde aan De Roef en sloten

lars en maryca ‘hun huiskamer’

die ze 48 jaar gastvrij deelden met hun gasten.


het Geuzengesticht werd verkocht en zal verbouwd

gaan worden tot appartementen voor ouderen.

Er kwam direct een mandfles vieux op tafel en nog die zelfde avond kwam een contract tot stand. In het Nederlands, waarvan de vrienden geen woord spraken laat staan konden lezen. Hoe dan ook: 'De Nordkapp' was geboren, de allereerste bar in Den Briel. Het was voor de twee in het begin best lastig communiceren en zeker achter de bar. Maar binnen een paar weken maakten ze zich - met vallen en opstaan - de Nederlandse taal eigen. Heel slim hadden de jongens op een gegeven moment jonge dames uit Denemarken over laten komen die achter de bar de over het algemeen jonge gasten bediende. Jongelui van het hele eiland wisten de weg naar De Nordkapp te vinden.

Het was op 1 april 1967, het eerste jaar dat de 1 aprilviering groots werd aangepakt,  dat Maryca Campbell met een paar Rotterdamse vrienden ook eens een kijkje ging nemen in De Nordkapp. Het was zo druk dat ze binnen de kortste keren achter de bar ging helpen en al snel daarna vormden Lars en Maryca een stelletje.

veranderingen

Burgemeester Sala tapt een biertje in 1996 ter gelegenheid van

een biertap wedstrijd. Rechts Lars jr.

Lars en Maryca, maar liefst 48 jaar lang gastheer en gastvrouw.

Belinda - derde van links - met haar vriendinnen.

In De Roef was het altijd gezellig. Of het nu met darten, tijdens de 1 aprilfeesten, voetbalwedstrijden op tv. of wat dan ook was: Iedereen voelde zich er thuis en bevond zich in een prettige sfeer.

Met dank aan Belinda Hoff.

Het werd zo'n succes dat Lars de eerste etage, eigenhandig omtoverde in een echte dartzaal en de vereniging 'De Eerste Brielsche Dartsclub' oprichtte. De zaak zat daar-door bomvol! Ook Raymond van Barneveld speelde er als 18-jarig jonkie toernooien.

het sfeervolle interieur

Onder andere de scheep-vaart vormde uiteraard een belangrijke rol in de decoratie van De Roef.

Bij voetbalwedstrijden werd de zaak oranje gekleurd met ballonnen en werd op een scherm de wedstrijd gevolgd.

Belinda met haar altijd goedlachse vader Lars.

Lars en Maryca wonen tijdelijk in Nieuwland.

Ze hebben een gelijkvloerse woning nodig vanwege Lars

niet al te beste lichamelijke gezondheid en een geschikte

is er momenteel helaas niet in de binnenstad.

Mevrouw Campbell beschrijft, dat toen ze het pand in 1958 kocht (samen met nog een andere geldschieter) het al jaren leeg stond en het eigendom was van twee heren uit Oostvoorne die het aan de straatstenen niet kwijt konden, vanwege achterstallig onderhoud.

Mevrouw Campbell had ook nog het pandje op nr. 78, waarin zij haar souvenirs-winkel begon, nadat de De Roef opende.

Organiseren kon Lars als de beste! In de herfst organiseerde hij biertapwedstrijden. Hij tapte het eerste biertje en opende daarmee de wedstrijd, een waar spektakel en altijd  populair onder de gasten; alles wat getapt werd, mocht opgedronken worden Ooit begon hij met een Kerstdarttoernooi en dat werd een jaarlijks evenement. 30 jaar lang! Hij had zijn eigen wedstrijd systeem ervoor uitgevonden en het kwam erop neer dat er heel veel wedstrijden werden gespeeld alvorens de winnaar bepaald was. Er was zowel een winaars- als ook een verliezersronde en bij elke poule was er een winnaar. Later kwamen er ook nog poolbiljarttoernooien bij. Ja in de Roef was altijd wat te doen en te beleven! Van heinde en verre kwamen de deelnemers naar Den Briel. Met die publiciteit zat het wel goed; Lars deed dat vannature, hij had niets met reclame maken. Mond op mond, was zijn motto.

Op de begane grond en in de kelder waren de fusten, kratjes limonade, flessen wijn, etc. opgeslagen. Het is verbonden met het voorste pand middels een gang.

Het hoge pand aan de achterzijde van het Geuzengesticht in 2017.

‘’als Brielse huizen konden spreken...’’

Maar dat doen zen niet, Ze veranderen slechts van eigenaar

die er een eigen bestemming aan geeft.

Van Textielwinkel en Pension naar

Satellietfoto van het Geuzengesticht in 2017.

Aan de Voorstraat het eerste pand met de drie haaks op elkaar staande daken.

Daar achter de twee middelste panden, het hoge rode dak en het grijze daarboven.

In de enorme tuin het vrijstaande pand met het grijze zadeldak.

Allen verbonden door een gang.

NAAR:   HET GEUZENGESTICHT   |   DE ROEF   |   IN MEMORIAM   |   SITE INHOUD

In dat zelfde jaar organiseerde Kees van Dorsse drive-in avonden in een zaal op de eerste verdieping in het pand achter De Roef. Met het draaien van grammofoon platen vermaakte Kees de jongelui die dan aan het dansen sloegen. Dit was uiteindelijk de voorloper van de latere Discotheken.

Ze verzon ook de naam 'De Roef', synoniem voor woonkamer van een schip, in dit geval een bruin café. Ze lieten meteen een bar plaatsen en tussen de werkzaamheden door trouwden Lars en Maryca op 6 juni van dat jaar.

Op 22 juli 1969 werd Café Bar 'De Roef' officieel geopend en 6 oktober 1969 werd hun dochter Belinda geboren.