©√

©√

©√

Wapengekletter

Juist met het 75-jarig bestaan in 2014 van de 1 aprilvereniging

is er grote onrust ontstaan en zou er voor het eerst in de 1 aprilgeschiedenis een viering plaats vinden zonder sabels, bijlen, pieken en hellebaarden.

Het bleef tot net voor 1 april maar de vraag of het spel, zoals dat al vele jaren opgevoerd wordt, wel op de gebruikelijke manier door zou kunnen gaan.
Wat al bij het overleg een week tevoren bij de Spanjolen werd besproken, kwam bij de jaarvergadering van de 1aprilvereniging weer terug. Er is een groot probleem met het dragen van wapens. Slechts als het individuele lid van de vereniging een vergunning heeft, mag hij zijn wapen bij zich hebben. Kan hij geen vergunning overleggen, dan zal hij van de opsporingsambtenaar een vette bekeuring krijgen! Men had aangekondigd, dat er op 1 april extra opsporingsambtenaren worden ingezet om dat te controleren.
De leden van de 1 aprilvereniging hebben er geen zin in om forse bekeuringen te krijgen. “Stel je voor”, zegt één van de leden, “het spel opvoeren en het moeten laten bij zoiets als het roepen van ‘pief paf poef,’ en dan met een waterpistooltje te zwaaien is toch te ongeloofwaardig en te kinderachtig”. Een ander valt hem bij en zegt, “ geen kanongebulder op 1 april is ondenkbaar!“ Voorzitter Wim van Noord hoopte nog uitsluitsel te krijgen van de ambtenaren Bijzondere wetten. Dan zal ook bekend zijn of Brielle op 1 april weer zal trillen op zijn grondvesten. Of zal het een stille saaie boel worden dan? De politie heeft uiteindelijk toch toestemming gegeven om, zoals dat heet, met blanke wapens, het 1 aprilfeest op te luisteren.

De politie en de 1 aprilvereniging konden het er niet over eens worden wat de

1 april happening precies is. Gaat het om een evenement, een optocht, een buurtfeest of nog iets anders? De benaming is belangrijk omdat die bepalend is, welke voorwaarden gelden. “En nu zijn we er nog niet”, zegt voorzitter Wim van Noord. Nu gaat het er nog om dat het ministerie van Justitie en Veiligheid nog tijdig fiat geeft voor het gebruik van zwartkruit. Als die toestemming komt, kunnen op 1 april ook de kanonnen weer bulderen. Wim van Noord verwachte geen problemen meer. “Maar zeker weet je het nooit... Waarschijnlijk komt de toestemming deze week en als we ons volgend jaar kunnen aansluiten bij het Landelijk Platform Levende Geschiedenis (LPLG) zullen alle problemen tot het verleden behoren. Dat is waar we de komende twaalf maanden ons best voor zullen gaan doen”

Bom onder wapengebruik

De strengere regels zijn een gevolg van drama's zoals in Alphen aan den Rijn, waar een man zes mensen doodschoot, zeventien voorbijgangers verwondde en zichzelf daarna van het leven beroofde. Nieuwe regelgeving schrijft voor dat degenen die bij het spel rond het rammelen van de poort een wapen bij zich dragen, een vergunning moeten hebben. Die hebben ze niet.

Dit jaar beloofde een extra feestelijke 1 april te worden, met de opening van een eigen expositieruimte in het Kruithuis, volledig opgeknapt door vrijwilligers. Daarnaast bestaat de vereniging precies 75 jaar. En juist nu zou het spel met imitatiewapens niet langer mogen. Heel teleurstellend, vindt de vereniging.

De politie liet in een reactie weten dat er zaterdag voor 1 april een lang gepland overleg is. Het voornemen om de problemen op te lossen is echter niet geslaagd. Wie wapens draagt, moet dus een vergunning hebben, mag geen alcohol tot zich nemen en mag ook geen horecagelegenheid binnen gaan, wat er op neer zal komen dat bijna niemand zin heeft een wapen ter hand te nemen. Blijft over, dat overgegaan moet worden tot een kussengevecht of knuffelstrijd.

Daarbij is het ook nog verboden plastic helmen te dragen. Hoe gek kan het zijn.

Drama’s

Het was dus niet vreemd dat er in 2014 bijna geen wapens te zien waren tijdens het spel

waardoor het zo imposante beeld als voorheen zonder het wapenvertoon

een flink stuk minder indruk maakte.


Als ik het goed begrepen is de benaming van het 1 aprilfeest bepalend

voor de voorwaarden die gelden.

Dat kan nooit zo moeilijk zijn, want de 1 aprilviering is een

VOLKSFEEST

Uitbundig

met enkele historische aspecten

NAAR: de volgende pagina    NAAR: de index    NAAR: de site inhoud

Als de 1 aprilvereniging zich zonder problemen kan aansluiten bij

het Landelijk Platform Levende Geschiedenis

zouden alle problemen rond de wapens tot het verleden moeten behoren.

Het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis (LPLG) is een overkoepelend orgaan voor Nederlandse verenigingen die zich bezig houden met levende geschiedenis en met opnieuw opvoeren 're-enactment' van historische gebeurtenissen.

Een ‘re-enactment’ is een educatieve of entertainment activiteit waarbij mensen volgens een plan, aspecten van een historische gebeurtenis of periode naspelen.

Het platform is opgericht door verandering in de Wapenwet, die demonstraties met historische wapens erg zou bemoeilijken. Verenigingen hebben de gelegen-heid aangegrepen om gezamenlijk de nodige uitzonderingen te bedingen bij het Ministerie. Ze hebben zich er van overtuigd dat ze allemaal serieus bezig zijn.

In het wilde weg hakken met zwaarden of schieten met vuurwapens wordt niet gewaardeerd. Nieuwe clubs worden beoordeeld of ze 'veilig' met wapens omgaan en of hun kleding en andere materialen authentiek zijn.

Hier zou dus nog een probleem kunnen ontstaan, want bijvoorbeeld de hellebaarden die gebruikt worden bij de 1 aprilvereniging zijn niet authentiek. Ook zullen plastic helmen, waar eigenlijk niets mis mee is niet meer gebruikt mogen worden. Het Spaanse leger is inmiddels al voorzien van authentieke stalen Spaanse helmen.

Het LPLG en het ‘re-enactment’

Rens van Adrighem

Jávea, april 2014

Door      oud-Briellenaar     

Rens van Adrighem