Martinus Leonardus

Middelhoek

Door Rens van Adrighem

Martinus werd geboren in Zwijndrecht. Hij volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam, waar hij les had van onder meer Alexander van Maasdijk. Hij werkte aanvankelijk als timmerman, maar legde zich steeds meer op het schilderen toe. Hij schilderde vooral landschappen, stadsgezichten en portretten. 

Hij begon als timmerman. In 1912 behaalde hij de akte voor het geven van onderwijs in het rechtlijnig- en bouwkundig tekenen. Hij werd al snel bekend als kunstschilder. In 1923 trouwde hij met Cornelia Los en ging in Den Briel in de Coppelstockstraat wonen. Martinus gaf tekenles op de ambachts-school in de Langestraat en later op de LTS in de burgemeester Van Sleenstraat.

Martinus en Cornelia kregen twee zonen: Abraham (1928-2001) die bouwkundig ingenieur werd en Pieter (1930-2004) werd net als zijn vader kunstschilder.

Martinus was naast onderwijzer actief als schilder, etser, tekenaar en illustrator. Voor zijn woonplaats maakte hij in de jaren dertig een tweetal plaquettes en ontwierp twee monumenten. Een flink aantal boeken voorzag hij van illustraties. 

Martinus schilderde in olieverf, aquarelleerde, maakte steendrukken en etste. Alle soorten van dragers werden gebruikt. Panelen, tekenpapier, en in oorlogstijd zelfs de achterkant van behang. 

In 1963 ging Middelhoek met pensioen waarvoor ik voor zijn afscheid van de LTS nog een getekend stripverhaal van zijn levensloop mocht maken. In 1982 ontving hij een koninklijke onderscheiding.

Zijn nagelaten oeuvre is omvangrijk. Buitengewoon bijzonder zijn de schets-boeken met studietekeningen en voorstudies voor zijn latere schilderijen.

Het Historisch Museum Den Briel bezit een aantal kunstwerken van Martinus, en ook het Streekarchief beheert een groot aantal werken van Middelhoek. Daarnaast bevinden zich vele Middelhoeken in particuliere (Brielse) collecties.

1898

1986

ENKELE VAN ZIJN ONTELBARE CREATIES

Van 1959 tot 1963 kreeg ik zelf van Middelhoek les in tekenen, aquarelleren

en bouwtekenen. Op mijn schoolrapporten staan daar steeds negens voor.

Zelfportret.

Abraham en Pieter.

Malle Babbe.

EERSTE DEEL

Rens van Adrighem

Jávea februari 2020

M.L. Middelhoek