Pas in juni 2020 kwam er wat ‘ruimte’ om weer open te gaan.

Binnen de beperkingen van de corona-vrijheid wisten ze een creatieve oplossing te vinden door op een bijzondere wijze de Brielsche aap op de kaart te zetten.

Rens van Adrighem

Elk optreden bood plaats aan maximaal 140 mensen in het speciaal ontworpen theater. De richtlijnen van het RIVM waren het uitgangspunt voor het initiatief, dus zaken als hygiëne, veilige looproutes en voldoende afstand waren een vanzelfsprekendheid

Omdat leveranciers en artiesten voor De Tuin anders durfden te denken kon een prijs aanboden worden die paste bij deze tijd. De prijs kwam op € 80 per persoon. Het werden gedenkwaardige zomeravonden voor zowel de bezoekers als de artiesten zelf.

Arrangementen waren voor maximaal vier personen. Tussen de tafels was 1,5 meter afstand. Mensen die bij de shows iets wilden bestellen konden dat via een QR-code doen, zodat personeel de show niet verstoorde en er zo weinig mogelijk contact met klanten was. Meezingen mocht omdat de juiste afstand in acht werd genomen.

,,Niemand werd er rijk van’’, benadrukte Brokking, ,,daarvoor is het aantal toe-schouwers te beperkt. Het is puur uit het oogpunt van dat de artiesten graag wilden optreden. Om verbinding met elkaar te zoeken en uit enthousiasme en liefde voor de muziek.’’

De Brielsche aap was dolblij dat de gemeente wilde meewerken. Typhoon beet op vrijdag 3 juli het spits af. In totaal stond deze band er liefst zes dagen. Dat geldt ook voor Nick en Simon. Naast de genoemde namen waren nog veel meer sterren naar Brielle komen: Paul de Leeuw, Douwe Bob, Rowwen Hèze, Rolf Sanchez, Van Dik Hout, Snelle, Broederliefde, Jurk!, Tino Martin, Diggy Dex, de 3JS en Alain Clark.

Alle concerten die plaats vonden in een festivaltent die deels overdekt was waren uitverkocht, zo groot was de hunkering van muziekliefhebbers naar optredens.

Ook stonden er parasols voor het geval het zou regenen of om uit het zonnetje te kunnen zitten.

Er is veel afgekomen op Jelle en zijn broer Tijn. Maar met een enthousiast team wisten ze het in goede banen te leiden.

Maar liefst zestien vaderlandse topartiesten en bands kwamen meerdere keren op een dag optreden dankzij de band Typhoon en het entertainment-bureau Tribe Company.

Dat hield in dat er tussen vrijdag 3 juli en zondag 30 augustus bijna dagelijks zomer-concerten op het programma stonden. De artiesten traden dan meestal drie keer op een dag op.

DE TUIN VAN 2020

het werd de stunt van het jaar

Als groot fan pikte Jelle Brokking van de Brielsche aap via Instagram de plannen

van Typhoon op voor DE TUIN VAN 2020.

Toen hij zag dat er nog geen locatie was heeft hij brutaal en e-mailtje gestuurd naar de organisatie. Hij schreef: kom eens bij ons kijken, en dat gebeurde.

De tuin betoverde de bandleden toen ze een kijkje kwamen nemen en dankzij hun netwerk werd toen DE TUIN VAN 2020 in Brielle geboren.

door Rens van Adrighem

NAAR:  Brielsche aap   |   De Tuin van 2020   |   Site inhoud   

De Brielsche aap
Kaai Ravelijn
Het Magische

Met het zaterdagconcert van Typhoon op 29 augustus van De Tuin van 2020 kwam er een einde aan dit fantastische evenement. Maar nog niet helemaal.

Even erna volgde voor een verrast publiek een spectaculaire toegift van het 'Maerlant Collective', een groep Brielse vrienden met als grote passie: muziek maken. Onlangs ontstond een samenwerking met Randall/O-Dog, de broer van Typhoon.

Dit heeft nu geleid tot hun gezamenlijke bijdrage op het podium van de Brielsche aap.

De dromen van Jordi, Tijn, Mees, Barry en Daniëla, die een eigen studio runnen, een platenlabel starten en workshops 

Wauw, dit was het dan. De allerlaatste show. Twee maanden lang hebben we genoten, gelachen en gefeest. Ontstaan door corona maar stiekem een cadeautje.

geven, zijn nu al vliegend van start gegaan met deze deelname aan De Tuin van 2020. Er komt zelfs een nieuw album uit binnenkort.

Een Zomer
van Verwondering

dat naar meer smaakt

Dit succesvolle evenement kreeg dan ook terecht belangstelling van de landelijke pers en verscheen vele malen in kranten, bladen en op televisie! Een ‘weldaad’ voor de artiesten en natuurlijk voor de Brielsche aap en ’t mooie historische Brieltje.

Heel veel dank aan de teams van de brielsche aap, interstage_meppel, mctyphoon, tribecompany twofiftyk en iedereen die deze zomer een bezoekje aan onze Tuin heeft gebracht.