De 1 aprilviering
van 2015

In navolging van 2014 ben ik 1 april 2015 weer gaan vieren.

Samen met Jan Bazen gingen we op pad als Heelmeesters.

Thuis in Spanje maakte ik twee hoeden, een kijkdoos en verschillende attributen.

De controleur bij het inchecken op het vliegveld van Valencia, keek dan ook gek op

bij het controleren van al die ‘bijzondere’ spullen in mijn handbagage.

Toen hij mijn schminkdoos openmaakte begon hij te lachen: ,,artiest zeker’’, vroeg hij.

,,Correcto’’ antwoorde ik en de controleur sloot lachend mijn koffer.

Door      oud-Briellenaar     

Rens van Adrighem

De dagen vooraf aan 1 april zijn we met een aantal Spanjaarden enkele houten panelen

gaan decoreren om om ‘De Willemien’ op de Markt heen te zetten

Tevens zou ik die dagen fysiek kennismaken met een Facebook vriend,

die dat jaar voor de eerste keer zou deelnemen aan de feesten.

Samen hadden we via internet een lied gefabriceerd voor de gezamelijke vriend,

Robert Jansen, Poorter 2015 van Den Briel.

Ook had hij verteld een Amerikaanse slee te bezitten en beloofd

mij rond te zullen rijden door het stadje.

Er zijn mensen in Den Briel die beweren dat 2 april niet bestaat. Robert van Beek, mijn via Facebook dit jaar boven water gekomen ‘stiefkind’, bewees in 2015 dat 2 april wel degelijk bestaat! 50 jaar geleden droomde ik ooit eens een Amerikaanse slee te bezitten. Daar is het er in al die jaren nooit van gekomen.

In de middag van 2 april loop ik in de voormalige Schoolstraat, komt er plotseling een fel rode Amerikaanse Ford, hevig toeterend en ronkende 8 cilinder de straat inrijden. En wie zat er achter het stuur? U raadt het misschien al,… mijn stiefkind Robert. ,,Waar wil je heen, zeg het maar'', en ik stap in. 

,,Met deze bak wil ik wel door de Langepoort'', was mijn antwoord. En zo gingen we onderweg.

2 april bestaat

De eerste stop - moet wel door de grootte van de slee -  was de Geuzenstraat.

Hoe toepasselijker kan het.

Voor Robert de gelegenheid zijn glunderende ‘stiefpa’ voor de Geuzenkerk even op de gevoelige plaat vast te leggen.

Op het Maarland Nz. door aankomend verkeer weer een stop. ,,Effe een foto'tje'' zegt Robert. ,,Ga voor de auto staan'', zegt hij. ,,Staan vraag ik? 'k kan beter gaan liggen, das toch veel leuker!'' ,,Jij ben nog gekker dan ik'' laat hij weten, en maakt met wel opvallend veel plezier de foto.

Toen richting de Langepoort. Op de Langesingel trapt hij het vaartuig op zijn staart, waardoor het asvalt bijna uit de weg getrokken werd. 

,,Ken je effe douwe de benzine is op’’ roept die Hellevoetse druiloor. Ik maak hem duidelijk dat hij achter loopt, want dit soort grappen maken wij Briellenaren alleen met 1 april.

Eenmaal uit de poort nog even een foto toen ik weer werd afgezet in de School-straat waar ik Robert verraste met een fles Kwakzalverwijn en een Spaanse worst van ruim een halve meter.

Het moge duidelijk zijn dat mijn 50 jaar oude wens op 2 april 2015 voor een groot gedeelte - al ben ik nimmer in het bezit gekomen van een Amerikaanse slee - in vervulling is gegaan. 

En dat dankzij mijn 'stiefkind'/vriend, Robert van Beek. 

Bedankt kerel!

1 aprilstunt

de regen en wind in de Kaatsbaan te zoeken hadden had eigenlijk geheim moeten blijven, want dat ga je normaal gesproken niet vertellen. 

Zo tegen 1 april doet de geaarde Briellenees nu eenmaal wat hij wil!

Slenterend door de Kaatsbaan, langs 't kont van 't paerd, samen met de Brielse langebenenman en aanneemster Carola van Dijk (wie kent haar niet?), komen we daar een kikker tegen! 

Of toeval bestaat blijft de vraag. ''1 April,... kikker in je bil!'', zegt Robert de langebenenman. ,,Geef um asjeblief geen kus, want an prinses Carola hebben we onze handen al vol.

,,Na wat ForRensisch onderzoek lieten we de kikker afdruipen, benieuwd in welke bil hij gaat kruipen'', meld de Brielse langebeeldenman op Facebook.

In de ‘wekplaats’ gingen we 4 dagen voor 1 april met verf aan de slag. 4 witgeschilderde houten panelen nan 122 x 244 centimeter, zijn we gaan decoreren.

Op de vroege morgen van de eerste april - het was nog donker - hebben we met een aantal handlangers de panelen om het beeld geplaatst.

Zelfs met de paasdagen is het kunstwerk blijven staan. Voor velen was de vraag of Willemientje er nog wel achter stond.

Een week later stond er een oproep op Facebook, of de gene die verantwoor-delijk waren voor het ‘kunstwerk’, de boel wilde opruimen. Na negen dagen verscholen te zijn geweest, is in de zeer vroege morgen de Willemien op de Markt weer uitgepakt. Het kostte twee minuten de ingenieuze constructie te verwijderen, waarmee de gemeente Brielle honderden euro's is bespaard.

Na eenzame nachten heeft Wilhelmina weer vrij zicht en staat zij weer wijzend met haar vinger, naar waar de Watergeuzen op 1 april 1572 vandaan kwamen.

De rust is weer volledig teruggekeerd na de woelige 1 aprildagen.

Arme Wilhelmina

De BBQ vond door het koude winderige weer, eind van de middag plaats in de tuin van 'het dokterspand' aan het Maarland Z.z. In de middag de dag ervoor hadden we de boel daar vast in orde gemaakt en is er proef gedronken. We konden vaststellen: ook al waait het nog zo hard, het bier gaat er in een zucht in.

Het college van B&W heeft in een spoedvergadering besloten dat aangezien de vergunningen al verleend zijn, dat de straatgroepen ondanks de slechte weersverwachtingen, op 1 april wel de straat op mogen, maar dan wel met de afspraak dat diezelfde straatgroepen op 18 april ook van de partij zijn!

Hiervoor moet dan een contract ondertekend worden op het stadskantoor aan het Slagveld. Dat kan tot uiterlijk 17.00 uur. 1 lid per straatgroep is voldoende.

Zegt het voort, zegt het voort, anders wordt het feestje u door de neus geboord!

Zaterdag 28 maart 2015 het lied 'DE BRIELSE LANGEBENENMAN' gepresenteerd aan de oud-Poorter Roberto Jansen, om uit volle borst mee te zingen. Het is een 'ReRaRo' productie, Rens & Ramon van Adrighem en Robert van Beek en is op cd uitgebracht.

Met de Spanjaarden verzamelden we ons in Mi Amogo in de Nobelstraat waar het lied gepresenteerd werd aan de zeer verraste Langebenenman. ,,Het voelt of ik jarig ben, geweldig man!’’

Toen 1 april steeds naderbij kwam, waren er toch nog wel enige hobbels te overwinnen. De problemen rond het voeren van 'wapens' tijdens het feest, bleek toch nog niet helemaal zeker te zijn als we de krant moesten geloven.

In de Brielse haven was inmiddels 'De Kasteelboot' afgemeerd, precies op de plaats waarvandaan het publiek de landing van de Watergeuzen kan gadeslaan. 

Daar was niet iedereen blij mee. Het is te begrijpen dat 'Ridder' Lenny wil profiteren van het grote bezoekersaantal aan Den Briel, maar een andere ligplaats had wel verstandiger geweest.

Nieuw Briels lied

In alle kroegen waar we de dagen rond 1 april kwamen werd het lied uit volle borst ten gehore gebracht.

Hobbels

Door hevige wind kan de Spaanse tent de dag voor 1 april niet opgezet worden aan de voet van de Sint Catharijnekerk. Een behoorlijke strop voor de Spanjolen. 

En zo gaat 1 april zoals gewoonlijk, niet zomaar stilletjes voorbij. 

31 maart wordt pas bekend dat het dragen van wapens zoals gebruikelijk op

1 april, door deelnemers toegestaan is.

Jan vermaakte de dames met zijn kijkdoos: De doos van Toos, waarin vulgair gegluurd kon worden. 

Samen met Jan Bazen op 1 april 2015 op pad als Heelmeesters,

is een onvergetelijke belevenis en herinnering geworden.

Of dat we 40 jaar in de tijd terug waren tijdens de 1 aprilfeesten.

De grote dag

Om 7.00 uur meldde we ons in het restaurant van De Nymph, waar de Spanjaarden zich verzamelden en we gezamenlijk het ontbijt nuttigde.

Na het schminken volgde om 9.00 uur de instructies van El Commandante en maakte ik van de gelegenheid gebruik de Spanjolen te bedanken voor hun gastvrijheid.

Alles kwam uiteindelijk ondanks de kou, dik voor elkaar en we kunnen terug kijken op een geslaagde 1 april 2015.

Om 15.00 uur waren we bij de Langepoort waar ik de Spanjolen voorzag van wonder-pillen in de hoop dat er deze keer een heel andere uitkomst zou plaats vinden. 

Maar helaas, het mocht niet baten.

Zeer geïnteresseerd was Harry naar mijn ‘medische’ kennis en mijn silicone tiet. 

Buiten de poort overlegde ik nog even met Harry Kamma (voormalig huisarts) mijn geneeswijze. 

Bij de poort vermaakte Jan de dames en een wel heel erg nieuwsgierig geusje met zijn kijkdoos.

Als de gluurster even gekeken had, trok Jan met een touwtje een bordje waarop  1 APRIL stond omhoog. Misschien flauw, maar het werkte wel. 

Jan en ik zijn weer verder gegaan met het vermaken van het publiek in het centrum van 't Brieltje.

Daarna nog even een groepsfoto, en toen vertrokken de Spanjolen naar de Veerweg voor de aankomst van de Geuzen. 

El Commandante heb ik nog wat moed ingesproken en van wat wonderpillen voorzien.

Om 13.00 uur was het tijd voor de lunch met broodjes en soep in Mi Amigo. 

Verder hadden we eikels op sterk water en een kikker voor de kikkerproef.

,,De meeste mensen zien er geen gat in,...... maar de pillen werken als een tiet!'', en liet dan een silicone tiet zien.

Het koste vaak grote moeite de dames aan het gluren te krijgen, maar na lang aandringen, waarbij Jan de dames wist te overtuigen dat het hun liefdesleven zou opkalefateren, namen ze toch maar een kijkje in de doos.

We toonden het vloeibare, zeer vruchtbare Spaanse zaad.

In de kijkdoos hadden we de foto van de Brielse Langebenenman geplaatst.

Mijn aanbod was onder andere de pillen tegen chagrijn. Pillen met een gat in het midden.

Ik vertelde de 'patiënten' dan:

Volgens eigen zeggen was hij aan het eind van de dag helemaal genezen!

De kunsttiet werd ook ingezet tegen tepelvrees, waar vooral de Spanjool Jac. Stolk de hele dag om het half uur mee behandeld werd.

Het rammeien van de poort verliep zo als gebuikelijk. De Spanjolen moesten het onderspit delven. De hele stoet vertrok via de Langestraat naar de Markt, Voorstraat, Maarland en de Dijkstraat, naar bastion IV waar het einde van het spel plaats vond met de ophanging van de Spaanse Commandant.

Wij bleven in de binnenstad het publiek vermaken.

Alle vrienden bedankt voor deze fantastische 1 aprilviering, waardoor jullie ervoor gezorgd hebben dat ik - bij goede gezondheid - volgend jaar weer van de partij zal zijn, of jullie dat nu leuk vinden of niet.

Rens van Adrighem

Jávea, april 2015

Wat wij daar in

Daarboven werd gekozen voor de Spaanse vlag, het wapen van Duc de Alva, de bloedvlag en een strofe uit het volkslied.

Omdat ze rondom het standbeeld van koningin Wilhelmina op de Markt voor het stadhuis moesten komen, waar in vroegere eeuwen de brandstapel was, werden de onderkanten van vlammen voorzien.

Na het ontbijt zijn Jan en ik ons gaan aankleden en schminken in Jans zaak aan de overkant van De Nymph.

En daarna ook het verdroogde Geuzenzaad, dat wij die dag zouden aanbieden.

NAAR: 2016