Mijn boeken   en reacties lezers

 

autodidact kunstenaar

Rens van Adrighem

Ruim een jaar, werkte ik met veel plezier aan het samenstellen van een boek.

Daarin beschrijf ik mijn autobiografie en inzet voor het openbare leven in Den Briel en het Spaanse Jávea. Ook de geschiedenis van de historische panden die we in Den Briel verbouwden en de mensen om ons heen heb ik vastgelegd.

Daarbij plaatste ik 380 foto’s waarmee het vooral voor Briellenaren een aardig inkijkje is geworden in ons leven.


Het boek gaf ik de titel Met hart & ziel en heeft 343 pagina’s.

Het was zo’n succes, dat het in tien dagen uitverkocht was. Er werd snel een tweede druk gemaakt.


De reacties van de lezers, waaruit blijkt dat  mijn schrijven gewaardeerd wordt, brachten mij ertoe het niet bij dit debuut boek te laten en ben ik verder gegaan met het samenstellen van nieuwe verhalen in boekvorm.

Alle boeken zijn uitsluitend verkrijgbaar bij Bric a Brac in de Visstraat in Den Briel.

Wat een heerlijk boek. Als ik er in zit te bladeren zie ik me weer lopen op de maskerade of het 1 aprilfeest, maar dan wel als tiener. Heerlijk. Je mag van mij nog meer van deze boeken maken hoor.

Groeten Paula Luijendijk- Grootveld.

Enkele reacties op het boek

Het is een mooi boek met heel veel informatie en foto's die allemaal de moeite waard zijn te lezen en te zien. Het geeft een mooi en herkenbaar tijdsbeeld weer, zelfs voor mij. Ik woonde tenslotte vanaf 1966 zo'n 40 jaar in die oude stad. Het is allemaal de moeite waard geweest en je kunt bogen op een fraai stukje geschiedenis beschrijving met een zeer persoonlijk karakter. Chapeau!!!

Hartelijke groeten ook van Mieke, Sybe Wiersma.

Rens ik geniet van je boek. Jij bent een gelukkig mens en ik ben zo getroffen door de verhalen over die oude Briellenaren.  Fons is een belangrijk man in je verhalen. Ik denk nog aan het rondbrengen van de Hoovertjes die ik mocht doen met die rode kar. Ik ging vanaf de Markt richting het Wellerondom en de rem deed het niet meer. Vraag me niet hoe ik daar uiteindelijk tot stilstand kwam.  Ga vandaag weer verder lezen. Groeten van Huib en Elly Zwart.

We willen even laten weten dat we druk aan het lezen zijn in je boek Rens.

Soms lees ik stukjes voor aan Piet omdat ik dan wil weten hoe het een en ander in elkaar steekt. ( ik ben natuurlijk van oorsprong geen Brielse!). Wij zijn in '54 aan het Wellerondom gaan wonen. Ik vind je boek heel interessant en mijn herinneringen gaan weer terug naar de tijd dat we de Hoover van Fons huurden en je moest haasten om de was er in een uur door te krijgen want anders moest je weer een uur betalen! En de tijd dat de groenteboer en Ridderknecht aan de deur kwamen en Rietje Zaaijer die vlak aan de overkant woonde. Hannes Jansen naast ons, die altijd dronken was. Teveel om op te noemen. Dit wilde ik even kwijt. Ieder moment tussen werken en koffie lees ik weer een stukje. Leuk hoor Rens. Heel bedankt dat je ons dit plezier gunt. Groetjes uit jouw den Briel van Joke en Piet van Driel.

Beste Rens, Maandag kocht ik jouw boek en nu Donderdag heb ik het al uit. Jammer dat je die eerste dagen van verkoop niet hier was om het te signeren. Het moet me van het hart dat ik het een MEESTERWERK vind. Veel van jouw creatieve en vaak onstuimige Brielse jaren heb ik niet mee mogen maken door te varen als stuurman bij de Holland Amerika Lijn. Veel echter kwam mij bekend voor en het is goed ook te weten hoe het jou na je vertrek uit Brielle is vergaan, ook dat is een absolute succes story en fascinerend om te lezen en te zien van de werken welke je daar ondernam en noch steeds onderneemt. Na onze 3 Brielse zeehelden mag jij voor mij de 4de genoemd worden compleet met alle onderscheidingen. Dank voor dit "geschenk". Blijf scheppen zoals je altijd doet, met beste groeten ook aan je vrouw, Cees Zwaan.

De eerste druk was binnen 10 dagen uitverkocht.

Inmiddels is de derde druk verkrijgbaar.

Brielse

bijnamen

Van Bram Banaan

tot Schille Dirkie


Rens van Adrighem

Den Briel kende heel wat - al dan niet opvallende - Briellenaren met een bijnaam.


Om de Brielse bijnamen te kunnen blijven herinneren, stelde ik met behulp van enkele andere Briellenaren dit boekje samen met 45 pagina’s en meer dan 130 bijnamen, opdat zij niet vergeten worden.


In mei 2011 verscheen

het boekje

Het culturele erfgoed

de Brielse Maskerade

beschrijf ik in een boek

onder de titel:

Lol trappen, met 125 pagina’s en

veel foto’s uit de jaren

’50 - ’60 - ’70 en

begin jaren ’80.


In augustus

2011 verscheen

het boekje

Reactie op het boek

                                                                                                Tingo Maria, Peru,19-10-11

Beste Rens,


Ik heb genoten van je boek over de Brielse Maskarade.  Complimenten.  Je zult begrijpen dat vooral de vroege jaren me aanspraken want die maakte ik aan den lijve mee, hoe langer daarna hoe minder ik de mensen kende.

Ik ben het meer dan 100% met je eens dat als de Maskerade door de bobo´s van de gemeente georganiseerd wordt er minder dan 0,0 van terecht komt.  Het zijn vaak bekrompen geesten die “afwijkend gedrag” als bedreigend beschouwen.


Mocht er een tweede druk komen dan meen ik recht te hebben op een speciale vermelding.  Gegarandeerd ben ik de enige die jouw boek heeft gelezen op een eilandje midden in het adembenemend mooie Titicacameer, op 4000 meter hoogte (ook adembenemend, maar dan in de letterlijke betekenis) boven de zeespiegel.  Wie doet het me na?


Rens, ik verheug me op je nieuwe boek dat zeker weten, opnieuw een AAA status heeft.

Ben Tellegen.

RENS VAN ADRIGHEM

Markante

Briellenaren

In 'Markante Briellenaren' beschrijf ik een zeventigtal min of meer markante Briellenaren, die om allerlei redenen zich al of niet opvallend in het dagelijks Brielse leven begaven in de tijd dat ik nog in Den Briel woonde.


Herinneringen van Oud-Briellenaren, Ben en Toon Tellegen geven in het boek een duidelijk tijdsbeeld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog - de periode dat ik het levenslicht zag - en daarmee op bijzondere wijze de sfeer in het zo rustige stadje uit die jaren.

Een periode die een grote invloed heeft gehad - op diegene die de oorlog nu wel of niet hebben meegemaakt - op mijn ontwikkeling en die van mijn tijdgenoten.


Oudere Briellenaren zullen veel herkennen. Voor de jeugdige Briellenaren zal het interessant

zijn, kennis te maken met deze Markante Briellenaren.

Het boek telt 143 pagina’s.

In november 2011 verscheen het boek

In januari 2011 verscheen het boek

Ben benieuwd. Zodra ik weer eens in Brielle ben ga ik het kopen. Leuk initiatief van Rens! Ken hem nog van vroeger van ‘t Kont van het paard! 72/74! Het beste Rens!! Succes! Wilma Abels.

Reacties op het boek

Hallo Rens,

Vanmiddag heb ik in één ruk je boek "Markante Briellenaren"uitgelezen. Wat een mooi geheel van foto's en tekst. Ik wist niet, dat ik zoveel herinneringen had. Bedankt voor de reis door mijn jeugd. Groeten Iet van der Linden.

Wat is het toch ontzettend fijn dat de vader van Brielle net als Sinterklaas in Spanje woont.

De man die aan ons zulke mooie verhalen verteld via zijn boeken.

Hij houd van zijn Brielle en het maakt eigenlijk helemaal niet uit waar je woont zoals Rens in Spanje. Deze man heeft de klasse en het juiste gevoel voor Brielle!

Zo zie je maar dat de Maskerade in ere is hersteld. Daar heeft Rens voor gezorgd en daarom noem ik hem de Vader van Den Briel! En hij heeft mij zover gekregen om ook Klaasieloper te worden door het lezen van zijn boek Lol trappen.

De Vader van Den Briel wil ik persoonlijk hartelijk bedanken!

Voor mij is hij geen oud-Briellenaar. Hij is een Briellenaar en een echte!

Ik hoop dat Maskerade 2011 een grote optocht wordt waar we met ze allen Lol kunnen trappen. Ik heb er zin in! Jolanda.

Beste Rens,

Ik heb je boek Markante Briellenaren ontvangen. Wat is het mooi geworden! Ik ben er heel blij mee, en dat meen ik!

Heel hartelijke groeten, Toon Tellegen.

Beste Rens,

Je laatste boek ontving ik een week geleden en las het in etappen gisteren uit. Een uiterst leesbaar en nostalgisch boek. Mijn waardering voor je inspanningen al die levensbeschrijvingen bij elkaar te krijgen, compleet met relevante datums.  Hulde.

Ben Tellegen,  Tingo Maria, Peru.

Eind negentiende eeuw maakte de Briellenaar Jan de Kievit gedurende een groot aantal jaren geschiedenis met gedichten in de Nieuwe Brielse Courant over het wel en wee in Brielle onder de naam Dixi, hetgeen ‘ik heb gezegd’ betekend.

In 1979 verscheen het boekje ‘Mijnheer de redacteur’ met een groot aantal van die bijzondere gedichten.


Dit gegeven was de inspiratie om deze vroegere traditie nieuw leven in te blazen. In dit boekje met 155 pagina’s en de titel ‘Wat ik even kwijt moest’ maakt u kennis met columns in dichtvorm over alles wat er zich in de beginjaren 2000 in Brielle afspeelde met het erfgoed, de politiek en wat er zich verder voordeed. Vaak kritisch maar soms ook wel ludiek.


Of de columns wel of niet serieus genomen moeten worden, is aan de lezer zelf.

In februari 2012 verscheen het boek

De inname van Den Briel door de Watergeuzen op 1 april 1572, is niet alleen voor Den Briel, maar voor heel Nederland belangrijk geweest. In 1966 is als proef begonnen met een 1 aprilviering.


De jaren daarna staken steeds meer Briellenaren zich in historisch kostuum en kreeg een jaarlijkse viering gestalte.

Het rammeien van de poort is daarbij een van de belangrijkste tradities.


In dit boek, met 216 pagina’s beschrijf ik het ontstaan van de jaarlijkse

1 aprilvieringen, als eerbetoon aan de mannen en vrouwen van het eerste uur.

In maart 2012 verscheen het boek

MET 270 UNIEKE FOTO’S

Het boek ‘Zwalken’ met 204 pagina’s, geeft een inkijkje in het voortdurend veranderend stadsbeeld, het dagelijks leven en de tradities in het oude vestingstadje Den Briel.


Veel van die veranderingen kwamen het stadje ten goede. Maar er zijn er ook die niet altijd door iedereen gewaardeerd worden.

MET 286 UNIEKE FOTO’S

het boek verscheen op 19 februari 2013

5 september 2013

verscheen de tweede druk

Rens, we schelen in leeftijd slechts twee jaar, dus we zijn in de zelfde tijd opgegroeid. Jij in Brielle en ik in de Amsterdamse Jordaan. Bij het lezen van je boek heb ik geprobeerd om me in te leven in al jouw gebeurtenissen die jij hebt meegemaakt en dat waren er nogal wat, onder andere als etaleur, decorateur, caféhouder, tekenaar, schrijver, kunstschilder en als toneelschrijver. Je bent heel veelzijdig en er zijn maar weinig mensen doe dat kunnen zeggen. Volgens mij ben je altijd jezelf en bescheiden gebleven dat blijkt uit je boek, geen uiterlijk vertoon en gun je anderen ook de aandacht. Net als jij kijk ik ook wel de kat uit de boom en heb ook ik niets met de politiek. Ik ken genoeg burgemeesters de Rondes, daar lopen er teveel van rond.Dat ze je in Spanje de man met zijn ziel en hart in zijn handen noemen, sluit ik me direct bij aan. Jack van Lith, Diemen.

Geïnspireerd door het boek "Met Hart & Ziel "van autodidact kunstenaar Rens van Adrighem, die ook het prachtige Sinterklaas schilderij van Jack heeft gemaakt, wilde Jack nu zelf eens door Brielle dwalen. Op 17 augustus 2012 zijn we richting Brielle gereden. Toen we aan kwamen rijden zagen we al in de verte de aparte toren van de Sint Catharijne kerk die Rens op de omslag van zijn boek heeft geplaatst. Ondanks dat het volop vakantietijd is, waren er niet heel veel toeristen, zodat je een goed beeld van Brielle kon krijgen. Brielle vonden we een beetje verstild, maar daar houden wij wel van. We bezochten de meeste plekjes waar Rens in zijn boek over schreef. Ook het geuzenschip dat hij ontwierp en met een aantal vrienden bouwde hebben we bekeken in de haven. We spraken zelfs mensen die Rens goed kennen, ondanks dat hij al 30 jaar in Spanje woont. Na een lekkere lunch op het Marktplein, ging het weer huiswaarts en waren Jacks gedachten over Brielle geheel bevestigd. Heleen van Lith, Diemen.

Reacties op het boek

Ben het boek gisteren wezen kopen. Heb er veel van gelezen en het is een goed boek geworden.

Goede verhalen en ik weer een heleboel kennis weer opgedaan.

Hoi Rens,weer een mooi boek. Morgen ga ik het kopen. De andere heb ik ook dus kijk weer uit naar dit boek. Ga maar lekker door met schijven hoor, dan kan ik weer lekker onderuit op de bank, en lekker genieten. Groetjes, Paula Luijendijk (Grootveld)

Hallo Rens. Je hebt weer een fascinerend boek geschreven dat mij even meevoerde in de tijden van weleer. Al zwalkend heb ik het boek in een adem uitgelezen en weer een beetje geschiedenis van Den Briel bijgeleerd. Ik denk dat veel Briellenaren en Briellenezen dit boek zullen lezen en herinneringen uit die tijd ophalen. Groeten, Frans Peperkamp.

Beste Rens,  Ik heb het boek Zwalken met buiten gewoon plezier gelezen. Je hebt jezelf met dit werk overtroffen, las het in een keer uit en zal het zeker eens weer herlezen. Mocht je weer in actie komen met een dergelijk werk dan moet je toch is naar den Briel afreizen om het boek te promoten en een dagje uitrekken om de boeken te signeren. Blijf gezond en blijf bezig. Met beste groeten ook voor je vrouw, Cees Zwaan.

In dit boek maakt u kennis met vier Briellenaren, die geleefd hebben in de periode 1891-2013 en hun sporen in 't Brieltje hebben nagelaten. Door hun jarenlange inzet hebben ze Den Briel levend, zelfs landelijk en ook daarbuiten, bekend gemaakt en gehouden.

Tot op de dag van vandaag worden hun namen nog steeds terecht met waardering en groot respect genoemd.


Gelukkig zijn er veel foto’s en kranten-knipsels bewaard gebleven, die de verhalen compleet en bijzonder maken.

MET UNIEKE FOTO’S

het boek verscheen IN DECEMBER 2014

Reacties op het boek

Met veel plezier heb ik genoten van je boek “ gepassioneerde Brielse zonen “. Jacqueline Vegter

EEN ECHTE AANRADER! Ben het zelf gaan kopen vanmorgen bij Bric en Brac in de Visschstraat.

Veel wetenswaardigheden over Den Briel en oude Bekenden komen aan bod. Bekenden die voor Den Briel veel hebben betekend. Jopie van Driel.

De titel: ‘ACHTER BEREN & MONNIKEN’, is gekozen omdat het boek betrekking heeft op alles wat zich afspeelde achter deze oude verdedigingswerken en de fraaie zo rustige wallen. Aan de hand van ruim vierhonderd oude foto’s en beschrij-vingen die daarbij horen, kunt u kennis nemen van het oude veelal voorbije stadsbeeld. Vooral hoe het was kort na de Tweede Wereldoorlog, maar ook in de tijd daarvoor. Een tijd dat het onkruid nog tussen de 'kinderkoppies' groeide, en de handkarren, bakfietsen en paard en wagens nog door het stadje reden. Samen met herinneringen, over-leveringen en beschrijvingen, geven ze een historisch- en soms indrukwekkend beeld van het verleden. In veel gevallen hebben deze stille getuigen inmiddels een historische status gekregen.

MET 400 UNIEKE FOTO’S

het boek verscheen op 27 maart 2015

Reacties op het boek

Als je de jaren '60 en '70 in Brielle hebt meegemaakt, dan is het boek "Achter beren & monniken" zeker een aanrader! Snel naar Bric à Brac en voor twee tientjes heb je veel leesplezier en jeugdsentiment. Als je met weemoed over Brielle spreekt, dan kun je anderen het ook laten lezen voor meer begripvolle ondersteuning. Hans de Regt.

Iet schreef op haar blog het volgende:

Mijn tante had het boekje "Markante Brielenaren" voor me gekocht en opgestuurd. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Onder de uitroepen van "Oh ja, dat herinner ik me" en "Oh wat leuk".

Ik verbaas me over de veelheid aan herinneringen die dan opgeroepen worden. Er stond ook een treffend stukje in over mijn vader, oom en tante. Leuk om te lezen, hoe een buitenstaander tegen hen aan kijkt. Het had me zo bezig gehouden, dat ik in mijn droom weer in mijn ouderlijk huis was. Wat ik als kind nooit besefte, was de verzuiling uit de jaren '50. Er waren twee kampen, de christelijken en de niet-gelovigen. Plus een handjevol katholieken. Je nam een huisarts uit eigen kamp. Ook de boodschappen werden gedaan bij "eigen mensen". Daardoor heb ik als kind uit een christelijk gezin herinneringen aan ook andere markante figuren uit mijn jeugd. Die niet in het boekje vermeld staan. De schrijver, een buurjongen en vriendje uit mijn kleutertijd behoorde tot "de anderen". De kleuterschool, daar zat iedereen op. Maar tijdens de basisschool kwam er een splitsing. En speelde je niet veel meer met kinderen van de andere school. Pas op de HBS werden levensbeschouwingen en kinderen weer samen gebracht. Nu ik daarover las, besefte ik die gescheiden levens pas. Als kind heb je dat niet in de gaten. Er is nog zo'n boekje. Dat krijg ik volgende week. Ik kijk er nu al naar uit.