Half jaren ’50 veranderde de Hollandse eetgewoonte. De eerste die nasi en bami verkocht in Den Briel, was slager Lies van der Waal in de Nobelstraat.

In de historische pandjes Voorstraat 87 en 89 vestigden in 1965 de heren van Oudenaarden en Leenders, een Indonesisch-Chinees restaurant met de naam Palembang. De Indonesische mijnheer Niks uit de Clarissenstraat was de kok. Het werd echter niet erg serieus aangepakt. De kok maakte voor een aantal dagen al het eten klaar en als het dan op was ging de zaak weer dicht. In 1967 nam Luuk Monsanto - een Portugees - Palembang over en gaf het de naam PABLO. Hij pakte de zaak grondig aan, en het was meteen een groot succes.

In 1972 namen Nico en Trudy de Bruin uit Waddingxveen het restaurant over. Trudy kwam als 17-jarige naar Nederland en had gewerkt als kokkin in diverse Haagse Indonesische restaurants. Nederlander Nico begon als kok op de grote vaart.

Trudy (68) en Nico (65) bereikten in 2008 de pensioengerechtigde leeftijd. Helaas werden er geen opvolgers gevonden, waardoor ze de deuren van hun geliefde restaurant moesten sluiten. 36 jaar hebben ze er met plezier gewerkt. De trouwe medewerker Anthonie van Pelt ging na 41 jaar de bediening voor zijn rekening te hebben genomen - vaak bijgestaan door leerlingen en vakantiewerkers - met vervroegd pensioen.


Elke gast kreeg als afscheidscadeau een potje fameuze PABLO sambal mee ter herinnering, waarmee er een einde kwam aan een belangrijk Briels-Indonesisch-Chinees stukje geschiedenis. De laatste 36 jaar gemaakt door Trudy en Nico de Bruin.

Begin jaren ’80 werd PABLO uitverkoren tot één van de beste tien Indonesische restaurants van Nederland.

In 1986 werd het sfeervolle restaurant uitgebreid met het derde, naastgelegen pandje op nummer 91, waardoor er plaats kwam voor 96 gasten.


In het sfeervol ingerichte interieur met oude rode- en zwarte plavuizenvloeren

was de keuze om plaats te nemen aan het raam, de kelder, of de zolder

en bepaalden oude en antieke voorwerpen, een prachtige wapencollectie

en een gezellige afhaalruimte met bar en openhaard de sfeer,

waarin je kon genieten van de exquise Indische- en Chinese specialiteiten

of deze lekkernijen kon afhalen om thuis van te genieten.

Op 26 juli 2008 kwam er definitief een einde aan dit eerste

in Den Briel gevestigde Oriëntaalse fameuze eethuisje.

Rens van Adrighem

door autodidact      kunstenaar

Het interieur was zeer uniek. Nico’s hobby: antieke wapens, waren naast de vele antieke en Indonesische voorwerpen volop aanwezig in het sfeervolle restaurant. We mogen gerust stellen dat velen uit heel het land bekent zijn met de exotische gerechten van PABLO.

Tijdens de 1 aprilfeesten vond de saté, geroosterd op houtskool gretig aftrek.

De laatste tien jaar, werd door de afsluiting van de binnenstad van het geuzenstadje het “een hapje gaan eten” of afhalen er niet gemakkelijker op. Het was niet vreemd als je op het Maarland of het Slagveld je auto moest parkeren. Toch bleven de klanten trouw komen.

Nico: "Toen we hier de eerste keer kwamen eten, zei ik tegen de toenmalige eigenaar: wat een leuke zaak. Hij vroeg direct of ik hem wilde kopen. ,,Ik zei ja.’’ De eigenaar schrok en krabbelde terug.

Een jaar later lukte het alsnog. Nico en de koks deden het grove werk, Trudy gaf de gerechten de Pablo-smaak.

Naast de exquise specialiteiten en de Pablo’tjes van de maand - speciale exotische menu’s van Trudy - is ook de volgens eigen recept gemaakte sambal fameus te noemen.

De zoon Patric verrichtte de feestelijke opening van het uitgebreide restaurant.

Voor het laatst met de saté op 1 april 2008.

De panden zijn nu door de nieuwe eigenaren omgebouwd tot een woonhuis.


In de Voorstraat van het Vestingstadje Den Briel op nummer 87-89-91

bevond zich achter de drie historische witte geveltjes

- met de oude Spaanse toegangsdeur in het middelste pandje -

 

Indisch - Chinees Restaurant

anders dan anderen