APOLLO

BIOSCOOP

door

Rens van Adrighem

Het Luxor theater werd in 1980 gekocht door N. Blauw die de bioscoop omgebouwde tot een bioscoop met luxe fauteuils met achter in de zaal een bar en bediening ‘aan de stoel’.

Het kreeg de nieuwe naam: APOLLO die tot eind 2001 functioneerde onder directie van Blauw.

Joost Peeren die geboren werd op 25-06-1957 in de Voorstraat nummer 20 en belande in 1980 in de horeca door eigenaar en uitbater te worden van ‘t kont van ‘t paerd.

Jaren daarna groeide hij uit tot een echte zakenman en kwam in het bezit van andere horecabedrijven en panden die hij ombouwde tot appartementen.

In 2007 zag hij de kans de Apollo bioscoop te kopen.

NIEUWE EIGENAAR

Joost: ,,Ik moet een jaar of zeven zijn geweest toen ik voor het eerst in de toenmalige Luxor bioscoop kwam. Ik keek mijn ogen uit. Gigantisch groot vond ik het. Dat ik ooit zelf een bioscoop zou bezitten had ik nooit kunnen bevroeden.

De bezoekers werden op hun wenken bediend. Als ze op het knopje drukten dat zich onder het tafeltje naast de stoelen bevond, kwam er meteen iemand langs om de bestelling op te nemen. Ze hoefden hun eten en drinken niet in te kopen voordat de film begon. Verder mocht er ook gewoon gerookt worden in de zaal. Het was echt een service-bioscoop.

In 2007 werd het hoog tijd dat het pand gerenoveerd zou worden en daarbij liep het bezoekers-aantal zo ver terug dat maatregelen genomen moesten worden. Daarbij kwam dat het pand naast het bioscoopcomplex met een foyer, de garderobe, de verkoopbalie en de toiletten, ik huurde van Maup Philipse. Ik had er geen zin meer in om nog eens twee jaar huur te moeten betalen.

Daarom wilde ik de deur naar dat pand in feite 'dichtmetselen' en die voorzieningen overbrengen naar de achterzijde van de bioscoop, met een toegang aan de Zuidspuistraat. Maar mijn plannen vielen niet in goede aarde bij onder andere verhuurder Philipse. Van hem had ik het echt niet verwacht, want hij wist dat ik wilde verbouwen. Het staat in het huurcontract dat ik met hem heb afgesloten.''

Tegen de verbouwingsplannen werden bij de gemeente drie bezwaarschriften ingediend. De twee andere waren afkomstig van een bewoner van de Zuidspuistraat en een in die straat gevestigd administratiekantoor. ,,Dat die bewoner bezwaar maakt kon ik nog begrijpen, maar dat kantoortje zou er niets van merken. Maar ik had geen zin om een jarenlange strijd aan te gaan met de bezwaarmakers. Het kost geld en het is zonde van mijn tijd.

EINDE BIOSCOOP

Nu verdween er een fantastische bioscoop. Het was hier altijd hartstikke gezellig. Ik vond het dan ook heel erg dat ik heb moeten besluiten de bioscoop te sluiten, om het monumentale pand te gaan verbouwen tot een horeca gelegenheid, met twee luxe appartementen.”

11 Maart  2007 draaide er voor het laatst een film. ,,We hebben voor de laatste voorstelling niets speciaals uitgekozen. Gewoon een recentelijk verschenen Amerikaanse actie-film.'' vertelt Joost. ,,De film 'Vertical Limit' die we draaiden was wel toepasselijk. Een low-budget film, maar toch geweldig. Nou niet dat het hier zo geweldig ging,'' vergelijkt hij. ,,Anders zouden we natuurlijk niet hoeven sluiten. Ik had er verder ook geen reclame voor gemaakt. Ik hoefde dit niet commercieel uit te buiten. Maar ik ging er van uit dat de meesten wel wisten dat we gingen sluiten.''

Frans Laurijssens, een trouwe bezoeker vertelde op de sluitingsdag: ,,Ik kom hier al heel mijn leven. Het is relaxed. Ik kom er ook altijd in. Sinds een paar jaar zit ik in een rolstoel en er is nooit moeilijk over gedaan. In een bioscoop gaat alles op rolletjes. Nou hier hoef ik niet meer naartoe te rollen,'' grapt hij. ,,Nee, maar even serieus: het is echt shit dat alles verdwijnt. Dit is typisch iets voor Brielle, alles wegdoen. Het belastingkantoor is verdwenen, het politiebureau en nu weer de bioscoop. En dan zeggen ze: 'Brielle stad van toen, sfeer van nu'. Nou van die sfeer blijft bar weinig over zo.” Nu moet ik naar Rotterdam rollen voor een film,'' voegt hij eraan toe. Lachend kijkt hij naar zijn vriendin naast hem, die hij tijdens deze laatste voorstelling een huwelijksaanzoek heeft gedaan. ,,Ik vond dat dit de juiste plaats en het juiste moment was. Ze heeft alleen nog geen antwoord gegeven.''

Joost Peeren zelf niet heeft willen meemaken. Hij was na afloop van de film niet meer aanwezig. Zijn vrouw Joyce liet weten dat hij direct na het opstarten van de film het gebouw had verlaten omdat het 'te moeilijk voor hem is'. Want: 'het was dan toch echt het einde'.

Na een lange strijd met de gemeente Brielle en de Monumentenzorg,

kreeg Joost uiteindelijk in 2009 de benodigde vergunningen en begon de verbouwing

van het pand waar zoveel jaren de bioscoop gevestigd was.''

DE BIOSCOOP DIRECTIES:

LUXOR:

Philipse Sr., M.J.

Zimmer, Dr. Peter

Holthuysen, P.B.

Philipse Sr., M.J.

Philipse-Gorzeman, F. 

Philipse, E.

Philipse Jr., M.J.

APOLLO:

Blaauw, N.      

Joost Peeren

1937 - 1941

1941 - 1942

2003 - 2007

1943 - 1945

1946 - 1957

1958 - 1970

1958 - 1970

1958 - 1979

1980 - 2001

2003 - 2007

Rens van Adrighem

Jávea oktober 2010

Voor het laatst bijgewerkt oktober 2016

NAAR:  De site inhoud