De Prince Admirael

Door: Rens van Adrighem

Al de helft van het 80-jarig bestaan van de 1 aprilvereniging heeft het geuzenschip De Prince Admirael dienst gedaan.

Het neemt al 40 jaar een dermate belangrijke rol binnen de viering dat

door Ad Hoogerwerf er een speciale expositie van het 40-jarig bouwjaar in het Kruithuis aan is gewijd.

Bezoekers kunnen vanaf 1 april zaterdags en zondags de geschiedenis

van het schip aanschouwen, in beeld gebracht

met foto's, archiefstukken en krantenknipsels.

De foto's van het schip heeft Ad verzameld in het Kruithuis. De krantenknipsels die erover zijn verschenen, heeft hij op plakkaten verwerkt zodat bezoekers deze zelf kunnen vastpakken en op hun gemak kunnen lezen.

Zelf heeft Ad een persoonlijke band met de Prince Admirael: hij trouwde met mijn vrouw in 1995 in 1 april-stijl op het schip. Ze voeren vanaf de Brielse Maas de haven in en daar stonden familie en vrienden op de kade te wachten.

Ad heeft ook het authentieke logboek van 1979 via Duco Deur boven water weten te halen, een mooie bijdrage aan de tentoonstelling. De expositie bestaat onder meer uit zes panelen op A0-formaat. Ook zijn er stukken uit het Streekarchief in een vitrine te vinden. Mensen kunnen als ze dat willen ook hun verhalen kwijt in een groot boek dat er is neergelegd.

Het zal een mooi stuk geschiedenis zijn en de beelden ervan zal met veel plezier naar gekeken wonden en je misschien wel verwonderen. Het is trouwens een voortzetting van een traditie. In 1922 werden vissersschepen aangekleed tot geuzenvloot, en in 1972 het geuzenschip de Admirael dat tot 1978 de feesten opluisterde.

Er mag best gesteld worden dat het huidige schip goed is gebouwd, het kan nog wel veertig jaar mee. Het trekt veel bekijks en mensen willen het verhaal weten. Niet voor niets vormt het schip een belangrijk onderdeel van de viering van 80 jaar 1 Aprilvereniging.

Om een en ander goed in beeld te kunnen brengen, putte Ad uit de infor-matie aanwezig in het Streekarchief en las hoe een en ander in die tijd is gegaan.

EXPOSITIE

DE AANLOOP NAAR

Rens van Adrighem

Jávea Spanje maart 2019

Zelfs zondags werd er druk gewerkt.

In de werkplaats van Van Dijk werden door Ad, Carola, René en Dimphina

de panelen gemaakt voor de expositie in het Kruithuis 

van

Van Rens van Adrighem, de drijvende kracht bij de bouw kreeg hij een schat aan informatie.

Het 40-jarig Jubileum

BIJZONDER

Briellenaar Thierry de Jong heeft met het oog op het naderende 1 aprilfeest het Geuzenschip op zijn bovenarm laten tatoeëren.

Het Geuzenschip vind hij geweldig. Met z’n vader is hij mee geweest op het schip, en heeft een paar uitjes meegemaakt. Het geuzenschip de Prince Admirael hoort echt bij Brielle, vindt hij.

De 26-jarige De Jong doet al van kinds af mee aan het 1 aprilspel. ,,Ik ben een echte Briellenaar, geboren en getogen, en trots op mijn stad.’’

BIJZONDERE UITNODIGING

Het gastenboek van de tentoonstelling, voorzien van kalligrafie.

Vrijdagmiddag met burgemeester Gregor Rensen een voorbezichtiging gehad van de tentoonstelling in het Kruithuis.

Een fantastisch overzicht van de geschiedenis van 40 jarige Brielles Trots!

Onvoorstelbaar, (voor mij soms zelfs emotioneel) al die beelden terug te zien. Echt een aanrader er kennis van te gaan nemen.

Zaterdagmorgen om 11.00 uur werd in het Kruithuis onder grote belangstelling de tentoonstelling over de Prince Admirael geopend door burgemeester Gregor Rensen.

Ad Hoogerwerf gaf uitleg bij de uitgebreide fotopanelen.

Bij dit soort gelegenheden is het altijd fijn oude bekenden

weer te ontmoeten.

Hulde aan Ad Hoogerwerf die deze prachtige tentoonstelling samenstelde.

Ik kreeg van de burgemeester het bijzondere boek 

VAN ACHTER NAAR VOORNE aangeboden.

Zaterdagmiddag is de 1 aprilvereniging officieel bijgeschreven in het Nationaal Register van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Erkenning voor alle inzet van de leden en vrijwilligers van de vereniging.

Na 36 jaar donderdagmorgen een tochtje gemaakt met de Prince Adnirael. Om 10.00 uur stapte ik aan boord en werd vriendelijk ontvangen door de schipper Cees de Bruin en zijn bemanning. Het was wel frisjes op het water, maar gelukkig rustig weer. Ad Hoogerwerf maakte de volgende foto’s van het dit voor mij bijzondere tochtje.

Hartelijk dank aan Cees en zijn bemanning voor dit bijzondere tochtje

met 40-jarige Brielse trots, de Prince Admirael en een compliment

voor de 1 april vereniging en de vrijwilligers die het schip onderhouden.