Heel jammer, want het was een fantastische bioscoop. De bezoekers werden op hun wenken bediend.

Als ze op het knopje drukten dat zich onder het tafeltje naast de stoelen bevond, kwam er meteen iemand langs om de bestelling op te nemen. Ze hoefden hun eten en drinken niet in te kopen voordat de film begon. Er mocht ook gewoon gerookt worden in de zaal. Het was echt een service-bioscoop. ,,Ik vond het dan ook heel erg dat ik heb moeten besluiten de bioscoop te sluiten’’, vertelde Joost.


11 Maart  2001 draaide er voor het laatst een film. ,,We hebben voor de laatste voorstelling niets speciaals uitgekozen. Gewoon een recentelijk verschenen Amerikaanse actie-film.'' vertelt Joost. ,,De film 'Vertical Limit' die we draaiden was wel toepasselijk. Een low-budget film, maar toch geweldig. Nou niet dat het hier zo geweldig ging,'' vergelijkt hij. ,,Anders zouden we natuurlijk niet hoeven sluiten. Ik had er verder ook geen reclame voor gemaakt. Ik hoefde dit niet commercieel uit te buiten. Maar ik ging er van uit dat de meesten wel wisten dat we gingen sluiten.''

En daarmee kwam er een einde aan het Luxor- en later Apollo-verhaal, die Joost Peeren zelf niet heeft willen meemaken. Hij was na afloop van de film niet meer aanwezig. Zijn vrouw liet weten dat hij direct na het opstarten van de film het gebouw had verlaten omdat het 'te moeilijk voor hem is'. Want: 'het was dan toch echt het einde'.

Joost Peeren werd geboren op 25-06-1957 in de Voorstraat nummer 20. Zijn ouders hadden daar een kantoor-boekhandel. Zijn grote wens was altijd een eigen horeca zaak te bedrijven. Toen hij eind 1980 hoorde dat onze zaak ‘t kont van ‘t paerd te koop was, greep hij zijn kans.

Dat was nog niet zo eenvoudig, want om een horecabedrijf te mogen runnen was een minimum leeftijd van 24 jaar verplicht en Joost had die nog niet bereikt. Hij was toen 23 jaar. Daarbij kwam dat je voor een overname natuurlijk geld nodig hebt. Daar hebben wij hem mee geholpen, door bij de bank garant te staan, zodat Joost dus zijn grote wens in vervulling kon laten gaan.

Enkele jaren daarna kocht hij ook van ons het aangrenzende pand Wellerondom 10 en verbouwde dat tot partycentrum ‘De Vergulde Colff’.


In 2006 werden de panden overgenomen door Maarten Zoetemeijer.

Joost bleek een echte ‘koopman’ te zijn. In 2000 zag hij de kans de bioscoop Apollo in de Nobelstraat (voorheen het Luxor theater) over te nemen.

Joost: ,,Een jaar of zeven moet ik zijn geweest toen ik voor het eerst in de bioscoop kwam. Ik keek mijn ogen uit. Gigantisch groot vond ik het.’’

Jaren daarvoor had hij ook al andere panden opgekocht, welke hij ondermeer tot horeca gelegenheden ombouwde, zoals het Griekse restaurant Petros in de Voorstraat.

Daarbij kwam dat het pand naast het bioscoopcomplex, met een foyer, de garderobe, de verkoopbalie en de toiletten, gehuurd werden In dat huren had Joost geen zin meer. Daarom wilde hij die voorzieningen overbrengen naar de achterzijde van de bioscoop, met een toegang aan de Zuidspuistraat.

Na een lange strijd met de gemeente Brielle en de Monumenten-zorg, kreeg Joost uiteindelijk in 2009 de benodigde vergunningen en begon de verbouwing van het pand waar zoveel jaren de bioscoop gevestigd was. Het monumentale pand werd verbouwd tot een horeca gelegenheid, met twee luxe appartementen.

werden bij de gemeente drie bezwaarschriften ingediend. Joost had geen zin om een jarenlange strijd aan te gaan met de bezwaarmakers. Dat zou alleen maar geld en een hoop tijd kosten, dus besloot hij de bioscoop voor goed te sluiten.

NAAR:  Luxor        NAAR:  Site inhoud

14 September 2010 is het zo ver. Het pand is volledig gerenoveerd, en Den Briel heeft er weer een prachtig gerestaureerd pand bij.

Een plek waar gastvrijheid en sfeervol genieten voorop staan, melden de uitbaters Marvin Rouss & Henk Steenbergen van restaurant De Hooghcamer.

In 2007 schreef Joost in mijn gastenboek:

Beste Rens en Marianne,

Met veel plezier en respect voor de enorme prestatie's die jullie in Nederland en Spanje hebben neergezet hebben wij de website gelezen en bekeken. Ik ben jullie nog steeds dankbaar dat jullie in 1980 vertrouwen hadden in een ventje van amper 23 jaar, zonder geld maar met veel ambitie. Het risico dat jullie met mij hebben genomen was niet gering. 

Dit besefte ik eigenlijk pas nadat ik 't kont na 25 jaar verkocht had en terugkeek op mijn eigen leven en carriere. Deze prachtige website is toch weer het levende bewijs dat je werkelijk die duizendpoot bent die je vroeger toegeschreven is. NOGMAALS BEDANKT!!!!!

Met vriendelijke groeten; Mary Joyce en Joost, Suzanne en Joost jr.Peeren

In 2007 werd het hoogtijd dat het pand gerenoveerd zou worden en daarbij liep het bezoekersaantal zo ver terug dat maatregelen genomen moesten worden.

door Rens van Adrighem

Joost begon aan en nieuw project: De restauratie van het voormalig Chinees restaurant in de Nobelstraat, welke verbouwd werd tot 8 appartementen.

Rens van Adrighem
Jávea,  oktober 2010
Voor het laattst bijgewerkt in okober 2016

Joost Peeren   een goedgeaarde  Briellenaar

 

Joost gaat altijd op verantwoorde wijze aan het werk, met respect voor het Brielse erfgoed dat daardoor niet verloren gaat en behouden blijft voor de toekomst.

De twee appartementen in de Zuid-Spuistraat.

De voormalige melkfabriek aan het Scharloo bouwde hij ook om tot fraaie appartementen met aan de achterzijde een terras tegen de wallen aan.

Ook aan de haven van het Brielsmeer naar Den Briel

heeft de familie een modern appartement met een terras aan het water.


In de binnenstad zijn ook enkele complete appartementen ter beschikking.

Het omvangrijke project ‘Geuzenkerk’ in de Geuzenstraat heeft hij door ziekte uit handen moeten geven en wordt voortgezet door een vriend van Joost.

Maar zijn plannen vielen niet in goede aarde.


Tegen de verbouwingsplannen

oost Peeren

J