Op 2 oktober 1997 raakte Den Briel in rep en roer. In de nacht van 1 op 2 oktober bleek het Geuzenschip De Prince Admirael volledig koppie onder te zijn gegaan. Alleen de masten staken nog boven het water uit.

Duikers en een takelbedrijf hadden bijna vier uur nodig om de Prince Admirael te lichten. De grote vraag was natuurlijk hoe dit kon gebeuren. Was dit weer een ‘stuntje’ zoals in 1976 of misschien wel sabotage?

Niets van dit alles was het geval. Er was een uitlaatklep in de motor open blijven staan, waardoor hij is gaan hevelen, waardoor het schip langzaam vol water liep en zonk.

We kunnen er wel van uit gaan dat het inzetten van de kraanwagen, brandweer en de duikers als vriendendienst heeft plaatsgevonden, want dat was in die tijd altijd wel te regelen.

GEZONKEN
Prince Admirael

Grote schrik

Nadat het schip gelicht was is het probleem van het hevelen voorgoed opgelost door een beluchter te plaatsen in het uitlaatsysteem, waardoor dat niet meer kon gebeuren.

De verzekering heeft niets uitgekeerd, maar de schade viel mee omdat het schip snel gelicht werd. Wim van der Torre heeft met behulp van vrijwilligers alles weer in orde gemaakt.

Door: Rens van Adrighem

Rens van Adrighem

Jávea Spanje maart 2019