Rens van Adrighem

Jávea España  Mei 2019

Rens van Adrighem

Door

En zo ontstond door de echte liefhebbers Maarten Zoetemeijer, het commerciële brein en duizendpoot, en de brouwers Ronald Driessen en Marco Zwaan  het Brielsch Brouwers Gilde.

Wat het Brielsch Brouwers Gilde zo bijzonder maakt is dat zij niet brouwen omdat het hip and happening is, maar omdat het hun passie is. Ze maken eigen recepten en hanteren ook zelf de roerstok.

Dankzij deze brouwerij zal het speciale bier uit Den Briel dus ook echt bijzonder

en bovendien voor 100% Briels(ch) zijn!

DE GECROONDE BOCK,  werd hun aandeel om de herfst van 2017 een warm en smaakvol seizoen te laten worden.

In de zomer van 2017 is het Angelus bier finalist geweest in de wedstrijd “Het beste bier van Zuid Holland.’’

Op 4 April 2018 is hij tijdens de Dutch Beer Challenge verkozen tot het beste (licht)blond bier van Nederland en won een gouden medaille!

Hij is ook van de tap verkrijgbaar in ‘t Kont van het Paard.

Om het bier zelf te kunnen brouwen, weken ze uit naar een brouwerij op industrie-terrein De Spaanse Polder in Rotterdam.

In 2015 begonnen ze met het bouwen van hun eigen

De ruimte naast het café heeft het drietal vakkundig omgetoverd tot een brouwerijtje. Bij de gemeente Brielle werden de benodigde vergunning aangevraagd en verkregen. Douanebeambten brachten er een bezoek voor de benodigde accijnsvergunning en die werden dan ook verkregen.

Den Thienden Penninck, hun eerste trots, een amber tot lichtbruin speciaalbier, werd gebrouwen ter ere van het 1 april feest in Den Briel.

Hun eerste biertje dat op de markt gebracht werd kreeg de naam: Den Thienden Penninck.

De eerste 600 liter, die vlak voor het 1 Aprilfeest werd geïn-troduceerd en werd verkocht in Brielse cafés en in een super-markt, was in een mum van tijd weg.


Brouwers Gilde
Het   Brielsch

brouwerij in de 16 vierkante meter grote opslagruimte achter 't Kont van 't Paerd.

Eén van de bieren die werden gelanceerd, was 't Moordenaartje. Vanwege het hoge alcoholpercentage genoemd naar het vroegere gelijknamige RTM-trammetje dat Rotterdam met de Zuid-Hollandse eilanden verbond en waarmee de nodige ongelukken gebeurd zijn. Het betreft een donker, krachtig, bitterzoet quadrupelbier met een alcoholpercentage van 9,5. Het is het eerste Brielse bier dat ooit in een whiskyvat gerijpt is. Het is een historische vat van 250 liter dat nu een prominente plaats inneemt in de brouwerij.

Burgemeester Gregor Rensen opende zondag 25 november 2018 om 14.00 uur

de Brouwerij 't Kont van 't Paerd.

Wat ze zullen gaan ontwikkelen is een vierde biertje, dat ook weer een Brielse naam krijgt.

Ook allerlei andere nieuwe biertjes willen ze er gaan brouwen, die ze dan de cafébezoekers willen laten uitproberen. 't Kont wordt echt een proeflokaal.''

Zo willen ze onder meer diverse kruiden toevoegen aan het bier. ,,Die kunnen we dan 's morgens plukken in de duinen van Voorne en diezelfde dag nog verwerken in het bier. Zo krijg je een mooi, lokaal product'', laat Maarten weten.

Tevens werd tijdens de middag van de opening 't Dorstige Ros gelanceerd. Een American pale ale met een alcoholpercentage van 5,7 dat zoveel mogelijk met regionale grondstoffen bereid is.

EERSTE BROUWSELS

EIGEN BROUWERIJ

DE OPENING

NIEUWE BIEREN

EEN BIJZONDERE BRIELSCHE AANWINST

Maarten Zoetemeijer, uitbater van eetcafé ’t Kont van ’t Paerd en twee hobbybrouwers zaten aan de toog van ’t Kont.

De één vroeg aan de ander... waarom heeft een stad

als Den Briel geen eigen bier meer?

De stad met zoveel historie dat er liedjes over bestaan en boeken over zijn geschreven, werd op 1 april 1572 als eerste stad der Nederlanden door

de Watergeuzen bevrijd van de Spaanse overheersing.

Op elke hoek van de straat zit wel een café, restaurant of koffietentje.

Dat zo’n stad al sinds 1862 geen eigen bier meer heeft, moest maar eens snel 

iets aan gedaan worden door een eigen bier te krijgen welke is gebrouwen

door Briellenaren, voor Briellenaren.