Oprichting  Water Sport Vereniging Brielle

Rens van Adrighem

Rens van Adrighem

November 2016

In de jaren 1960 en 1961 werden onderlinge wedstrijden gehouden en gezamenlijke zeiltochten georganiseerd. Naast voorzitter Haaksman en genoemde heer Gelms waren leden van het eerste uur o.a. de heren Zoetemeijer, van Delden, Nobel, Euwe, Leenderts, Reyngoud, Broersen, de Weerdt, Kortenbout, de Jong, Geldof, J.H. Molenaar en Mulder.

Veel besprekingen werden gevoerd met Burgemeester en Wethouders om een eigen jachthaven te verkrijgen. Er werd een plek bestemd in de zgn. Prikkevest maar de plannen werden door Gedeputeerde Staten niet goedgekeurd. Nadien zou de vereniging een gedeelte van de te graven 2e jachthaven toegewezen krijgen maar deze plannen gingen echter de ijskast in.

Het voorzitterschap van de vereniging werd in 1963 in handen gelegd van de heer Euwe die met zijn bestuur ijverde om aan het gewenste doel, een eigen onderkomen, te geraken.

Op 14 februari 1963 werd de Koninklijke Goedkeuring voor de vereniging verkregen. Het bleef echter vechten tegen de bierkaai zodat de vereniging enigszins op dood spoor kwam.

In 1966 werd de voorzittershamer in handen gelegd van de heer van Putten, met als secretaris de heer J.H. Molenaar. Penningmeester de heer Geldof en de heren Mulder en de Lange als lid.

Op 3 en 17 juli 1966 werden vanaf de Oude Veerstoep op het Oude Hoofd zeilwedstrijden gehouden. De burgemeester toonde belangstelling en hem werd onmiddellijk gevraagd het eerste startsein te geven. Er waren meer dan 100 deelnemers in twee wedstrijden. In het Oude Veerhuis vond de prijsuitreiking plaats. Samenwerking werd gezocht en gekregen met de WSV Rozenburg, Nautica en Oostvoorne.

Op 28 oktober 1966 werd het voorlopige bestuur omgezet in een definitief bestuur bestaande uit de heren van Putten, de Lange, Mulder, J.H. Molenaar, de Haan en Bij.

Op 14 maart 1967 besloot de Gemeenteraad eindelijk het Moolenhaventje en het aangrenzende terrein aan de vereniging ter beschikking te stellen. Belangrijk was bij deze beschikking het contract dat in 1963 was vastgelegd dat de vereniging een plaats zou krijgen in de zogenaamde 2e jachthaven.

Voor het graven van de haven werd aan de heer de Bruine zijn medewerking gevraagd en dat resulteerde in drie plannen, waarvan in grote lijnen de huidige haven werd gekozen.

Van buitenhaven

De Jachthaven

Op 14 november 1967 werd het graven aanbesteed voor de prijs van 73.560 gulden

(€ 33.440,00) aan de firma Kraaijeveld te Barendrecht.

De haven werd in februari 1968 opgeleverd en daarna door veel eigen werkzaamheden afgewerkt.

Alle nieuwbouw, van clubhuis, steigers tot hellingbaan zijn in de loop der jaren groten-deels door de leden in zelfwerkzaamheid gerealiseerd en volledig zelf gefinancierd.

De vereniging beschikt over een clubgebouw en een ruime afgesloten parkeerplaats die ’s winters gebruikt wordt voor de winterstalling. De boten kunnen zo nodig met staande mast met een hydraulische hellingwagen horizontaal het water worden uitgehaald.

NAAR: Site inhoud

naar recreatiehaven

In 1952 organiseerde de plaatselijke VVV van Den Briel in overleg met Burgemeester en Wethouders en de W.V. Schieland de eerste Brielle Stertocht. Dit groeide uit tot een nationale manifestatie die jaarlijks plaats vond.

In het VVV- bestuur gingen stemmen op om tot een eigen Brielse Zeilvereniging te komen en te streven naar een eigen jachthaven voor deze vereniging.

In de zomer van 1959 besloten de heren Haaksman en Gelms een zeilvereniging op te richten, wat op 10 oktober 1959 een feit werd.

De stertochten vonden plaats op beide Pinksterdagen. Eerste Pinksterdag liep de haven vol met allerhande zeil- en motor boten. De schepen lagen hutje bij mutje afgemeerd in de mut volle haven, tussen Poortwachtershuis en Julianabrug. Het was altijd een hele belevenis en gaf veel drukte op het Maarland. ’s Avonds was de prijsuitrijking in een van de Brielse horecagelegenheden. Tweede Pinksterdag vertrokken de boten weer richting hun thuishaven.

De vereniging is begonnen met een bestuur en 25 betalende leden. Op 1 januari 2016 zijn er, inclusief de jeugd, 100 leden en 11 donateurs die gezamenlijk gebruik maken van 89 ligplaatsen in het water en 50 plaatsen op de kant.

In 1980 ging het clubhuis in vlammen op. De brandweer deed zijn uiterste best een en ander te redden, maar het clubhuis ging totaal verloren. De oorzaak van de brand bleek een diepvrieskist te zijn.

Al snel bouwden de leden een nieuw clubhuis.

Op onderstaande link staat een filmverslag van de brand.

In de brand - uit de brand

Op zaterdag 24 augustus 1968 werd de jachthaven officieel geopend door de Harm van Es, burgemeester van Brielle.

Leden bestand